Ökológiai farm (Onix)

2012. március 26. 19:00 - mB

Onix 2004.
Haren, Hollandia

A Haren farmot a tágabb környék rendezésének keretében alakították ki. A környék ökológiai szemléletű fejlesztése felől a lakosság döntött és a tervek elkészítésében és megvalósításában is részt vettek a helyi lakosok. Az ökológiai zónák kialakításával lehetővé vált a természet behozása a lakott területre.

A ‘nyers-zöld’ és a ‘luxus-zöld’ zónák kialakításával a különböző mesterséges tavakkal megteremtett ökoszisztémát és rekreációs övezeteket jelölték. A természeti térség fejlesztése elsősorban a terület részleges elárasztása révén történt; a különböző vízrendszerek szétválasztása és a mesterséges tavak kialakítása lehetővé tették a felszíni víz fenntartható megőrzését. A terület értéke a pihenés szempontjából jelentősen emelkedett.

A biológiai farm programja pihenési lehetőségekkel társított specifikus ‘gazdálkodó’ funkciókból áll: teaház, bolt, oktatási tér és gyermekfarm egyben. A tervezők úgy döntöttek, egyetlen, folytonos tető alá viszik az összes intézményt, ezzel szó szerinti fordítását adva a programnak.

A tető alatti tiszta és kompakt rendben két terület különíthető el: “a ház”, egy klimatizálási értelemben meghatározott terület, amelyben minden programhoz külön építészeti kialakítású rész tartozik; és “az istálló”, a farmfunkciókat ellátó terület. A tervezők nem foglalkoztak az utóbbi rész beosztásával, mert a “farmer” teljesen szabadon, saját belátása szerint dönt a tető alatti rend felől.

Az épületek kialakításánál a fenntartható építési technológiák magas szintű alkalmazására törekedtek. A területen fellelt korábbi szennyvíztelep maradék betonelemei az új struktúra funkcionális elemeivé alakultak át, többek között a szürkeszennyvíz újrafelhasználásában, az alapszerkezet részeiben és a játszótér elemeiként kaptak szerepet.


Nagyobb térképre váltás

Minden épület vörösfenyőből van, a külső falak favázas szerkezetűek, a tetőt szibériai vörösfenyővel fedték. A munkahelyiségek, a szolgálati lakás és az üvegház fűtése alacsony hőmérsékletű rendszerrel történik. A tetőn hetven négyzetméternyi napelem évi 6000 kWh energiát szolgáltat, a meleg vizet pedig napkollektorok biztosítják. Lehetőség nyílik szélenergia használatára is. A farmhoz és az üvegházhoz vezető utat megújuló energiaforrásokat felhasználó lámpatestek világítják meg.

Az ökológiai farm létrehozásától remélhető, hogy a régióban ösztönzést ad a biogazdálkodás számára.

hátsó nézet - vízköpőkkel

'főhomlokzat':

a megérkezés:

építés közbeni fotók:

a belső tér részlete:

*

A szöveg forrása:

(az iroda honlapján [némi keresés után] megnézhető egy nagyon jó videó az épületről: koncepció, kapcsolódások, célok, viszonyok, stb.)


Az Onix filozófiája:

1. A terv legyen mindig helyspecifikus. Tilos előre megtervezett részeket vagy részleteket alkalmazni.
2. A homlokzatot tilos a terv(ek)től függetlenül - vagy fordítva - megtervezni.
3. A rajzok és modellek kézzel készülnek. Az építészet megjeleníthető számítógépes modellekkel, de számítógépes programok nem teremtenek építészetet.
4. Az anyagokat úgy használjuk, ahogyan vannak. A burkolás és színezés tiltott.
5. Beemelt képek, hivatkozások és fotók használata a terveken tilos.
6. Az épület ne tartalmazzon felületes vagy felesleges díszeket.
7. Idő- és térbeli elidegenedés tilos. Ez azt jelenti, hogy az építészet itt és most történik.
8. Stílusban készült tervek nem fogadhatóak el.
9. Minden rajzot az építésznek kell elkészítenie.
10. Az építész tervező nem nevesítendő.

April 25th, 2007

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr454132720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.