Gilles Perraudin borászata

2012. március 10. 23:30 - mB

Gilles Perraudin 1997-99
Chemin des salines, Vauvert, Franciaország

Monolitikusság, időtlenség, tiszta szerkesztés, erő, hagyomány és újítás - Gilles Perraudin építész a Pont Du Gard közelében, az ott is alkalmazott kőanyag felhaszálásával épített saját borászata számára kőépületet.

külső nézet

Az épület Vauvertben található, a Carmague-ra néző területen, tizenöt kilométerre a tengertől. A megvalósítás jól példázza a szerző kutatási irányainak szellemiségét: maradandó és a környezettel harmóniában élő építészet, megújuló alapanyagokból és energiatakarékos eszközökkel, finoman illesztve a hely társadalmi és kulturális közegébe.

kő, fa és fény

Perraudin ezzel a munkájával a kő leginnovatívabb szerkezeti felhasználását is megmutatta. Az ilyen típusú épületek alapvető igénye a nagy hőtehetetlenség, megakadályozandó a bortárolásra káros hőmérséklet-ingadozást.

alaprajz

A pincészet alapstruktúráját adó 30×30 méteres négyzet a külsőre alig megnyitott cellákra oszlik és egy oszlopos központi udvar köré szerveződik, a mediterrán hagyományokat követve. Az eredmény egy szinte szakrális, archaikus szerkezet, ami egy ipari létesítmény esetében talán szokatlan.

A kőépítmény tömör, nyers, helyi, egyenméretű kőből van (52×105x210 cm) habarcs nélkül rakva, egy szimpla betonsimításra fektetve. Ez az anyag a pincészet számára optimális páratechnikai feltételeket és természetes hűtést biztosít, nem gátolja a napi páramozgásokat, éjszaka átengedi a tengeri szeleket a házon.

a tetőszerkezet

A szerkezeti rendszer nagyon egyszerű: az 5,20 fesztávú falakat a kerületen vagy a fő harántfalakon nyugvó sűrű fagerendák rendszere hidalja át, ezek OSB fedést kapnak. Erre a síkra került a vízszigetelés, rá földtakarás - ez a nehéz födémszerkezet egyfajta hőpajzsot képez.

axonometriák - alul és felülnézet

A szerkezetet rendkívül egyszerűen, gyorsan és gazdaságosan lehetett felépíteni.

Az építési területen alaptól tetőig összesen két ember tartózkodott (és az építész) valamint egy autódaru, az építés mindössze egy hónapig tartott. A szerkezet egyszerűsége tökéletesen passzol az anyag természetéhez.

A Pont Du Gard követ könnyű fejteni, a bányában fűrészelhetőek méretre.

két ember...

...és egy autódaru.

Az egyes elemek tipizálása és az építési terület közelsége nagyban csökkentette a szállítási költségeket. A kő száraz rakása nagyon jól ütemezhetővé tette az építést, és nagyon tiszta építési területet eredményezett. Ugyanez a cél vezetett a takarékos anyagfelhasználáshoz: a felhasznált kövek másodosztályú, szabálytalan felületű kövek.

állandóság

habarcs nélkül, szárazon

állandó hőmérséklet és páratartalom

fény a belső udvarból - és a kis felülvilágítókból

a gerendák között polikarbonát lapokon jut át a fény a belső térbe

1.) föld, 2.) gyökérvédelem, 3.) vízszigetelés, 4.) 19 mm OSB lap, 5.) drenázs a tető peremén, 6.) 10x24-es fa szegélygerenda, 8.) 10 mm-es polikarbonát, 10.) Pont Du Gard kő, 11.) fa keret, 12.) 10 mm eltolható síküveg


scriptures.jpg

forrás: Scriptures in stone - szerkesztette Vicenzo Pavan; Skira, 2001.

October 1st, 2006

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr694132595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.