Vázlat, telepítés, koncepció (ZH-hoz is)

2013. február 22. 12:30 - mB

http://www.bevkperovic.com/pictures/02-house_S-scheme.jpgAz alábbiakban néhány vázlat a funkcionális vizsgálatok (és a komplex ZH) segítésére. Érdemes megfigyelni a rajzok tömörségét, lényeglátását és annak kiemelését, és (jó esetben) a megállapítások pontosságát, a vizsgálatokból következő helyénvalóságát.
A képekre kattintva bővebb leírásokat találunk.

Fent a Bevk-Perović iroda egy családi házának helykeresése - érdemes az ő honlapjukon az első lépések, a koncepciókeresés szempontjából külön is vizsgálódni!


Budapest Sportaréna, munkaközi modell:

arena-modell.jpg


Diákszálló, Ljubljana - szintén Bevk Perović Arhitekti. Az alábbi skiccen egyértelműen elkülönülnek a fő funkciócsoportok: a közösségi és privát terek, azok egymáshoz való viszonya:

A szlovén Bevk - Perovic építészpáros honlapját eleve érdemes böngészni - minden tervük egy nagyon világos skiccecskével indul, ami velősen de érthetően mutatja a szándékokat (nagykövetség, Belgrád):

http://www.bevkperovic.com/pictures/02-elevationsketch.jpg


Göd, Kolping iskola első koncepcióvázlata, a fogalmak, viszonyok tisztázásával (Szabó Levente - Marosi Bálint).

A fontos szempontok a tájolás, a kilátás, a domborzat ("perem"), az érkezés otthonossága - az egyes funkciócsoportok (testnevelés, közösségi terek, a munka terei) ezekre válaszolva keresik a helyüket:


Kis hotel terve, Dobos Hajnalka, Koválcsik Ágnes és Soltész László munkája (komplex zárthelyi, 2012). A terv a térfalhiányok és a rendezetlen köztérviszonyok kérdésére keres építészeti választ:


Caixa Forum, Madrid (H&deM) - a közösségi funkciók, a publikus terek az utca szintjétől való elemelkedéssel, az utca terének az épület terébe való bevonásával nyernek új értelmet:

A CaixaForum alatt ez a védett térrész árnyékot kínál a látogatóknak, várakozóknak, itt van ugyanakkor magának a Fórumnak a bejárata is.


Ifjúsági központ, Koppenhága (2009):


családi ház, Varsó - az alsó képen látszik a telek elemző vizsgálata: a szomszédos beépítések (tűzfalak) helyzete, az új épület részei között kialakuló udvarok, azok értelmezése, stb:

http://www.stavbaweb.cz/admin/files/20011-02/113-1776-n.jpg


Vác, információs pavilon (Marosi Bálint, Mesteriskola felvételi tervpályázat). Az első helykereső, helyértelmező vázlatok, azaz kérdésfelvetések után (1-4) a második oszlop (5-8) az erre adott választ mutatja (klikk a nagyításhoz):

2012-02-27 15:10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr424214900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.