Sokudvaros ház Varsóban

2012. február 27. 12:30 - mB

http://www.stavbaweb.cz/admin/files/20011-02/113-1751-n.jpgElőször az építészfórumon jelent meg cikk a házról, de (rajzilag) kicsit bőbeszédűbb a lengyel közlés. Érdemes alaposan megnézni az alaprajzot, vagy azt a gazdagságot, ami az egyes épületek nyelvi eszközeit redukálja ugyan, de pont ezzel éri el hogy a TELJES telket be tudja lakni, és azt 3 (vagy 4) különböző használatú és minőségű udvarral éli meg.

http://www.stavbaweb.cz/admin/files/20011-02/brzozakwietowicz1_studio_artystyczne_a-n.jpg

A helyszínrajz azért tanulságos, mert a látszólag ötletszerű, „rendetlen” elrendezés valójában egy valamikor „elromlott” ikerházas beépítés finom kezelése. Szinte mindenhol tűzfalhoz csatlakozik, és maga a szétbontás is érthető: az egyik a garázs, a másik az iroda, a harmadik a lakás, a negyedik a vendégház – azaz jól elkülönülő funkciók, a hozzájuk logikusan kapcsolódó udvarrésszel.

http://www.stavbaweb.cz/admin/files/20011-02/brzozakwietowicz2_studio_artystyczne_a-n.jpg

Az egyedüli amit hiányolok, az az előtető az egyes épületekről – nem tudom, hogy a szaggatott vonal az alaprajzon nem ezt jelölné-e – nagyon logikus lenne, és biztosítaná a fedett átjárást az épületek között.

Kedvenceink a diagramok:

http://www.stavbaweb.cz/admin/files/20011-02/113-1776-n.jpg

http://www.stavbaweb.cz/admin/files/20011-02/113-1751-n.jpg

Az építészek leírása (forrás: építészfórum):

Mikor a megbízással elkezdtünk foglalkozni, fő célunk az volt, hogy ne csupán egy házat tervezzünk a telekre, hanem magát a helyszínt változtassuk otthonnak nevezhető közeggé, olyan területté, ami munka- és élettérként szolgálhat lakói számára. A választott koncepció arra is lehetőséget nyújtott, hogy a meglévő adottságokat – azaz a telek mélyen fekvő, szomszédos épületekkel határolt karakterét – hatékonyan használjuk ki.

Kerestük az egyéni funkciók optimális elrendezését, ennek eredménye az alaprajzi kialakítás, míg a keresztmetszet az igények téri kontextusára adott válasz. Ezen összefüggések átfedése a belső terek olyan sorát hozta létre, melyek következetes geometriai logikát követnek, viszont arányaik és belmagasságuk változó. Néha, mikor valami észrevétlen tényező határozza azokat meg, akár meglepő hatást is keltenek.

A közvetlen környezet nagyon különböző, szabadon, oldalhatáron vagy utcafronton álló kis lakóházakból áll. Az általunk kialakított építészet igyekszik ennek a szövetnek szerves részévé válni, ugyanakkor őrizni egyértelmű szuverenitását. Egyfajta absztrakt reflexiónak szántuk az őt körülvevő „mindennapi életre”, melyet rendezni próbál, valamiféle szerkezetet és értéket adva hozzá.

Ebben az értelemben a projekt egyszerre tekinthető kortársnak, mivel mind tipológiájában, mind elrendezésében eltér egy átlagos családi ház építészetétől, vagy akár hagyományosnak is, mert a környező valóságra és a régi építési tradíciókra válaszol.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr944214345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.