Caixa Forum, Madrid (H&dM)

2012. február 23. 16:30 - mB

Herzog & de Meuron 2008.
Paseo del Prado 36

Madrid, Spanyolország

A Caixaforum sziluettjének meglepő szoborszerűsége a környező épületek tetőkontúrjaira válaszol.

 


A szöveg forrása: ArchSpace.com (ford: mB)


A CaixaForum új épülete a város kulturális kerületének szívében fekszik, a Paseo del Prado sugárúttal szemben, a Prado, a Reina Sofia és a Thyssen-Bornemisza múzeumok közvetlen szomszédságában.


Nagyobb térképre váltás

A tervezők az épületet elemelték a talajtól, ami szinte a gravitáció törvényeit meghazudtolva, egyfajta nagyvárosi mágnesként a vonzza a látogatókat a belső térbe.


Nagyobb térképre váltás

A múzeum egy 1899-ben épült erőmű átalakításával született meg: a Caixa Alapítvány 2001-ben vásárolta meg a város alig néhány megmaradt ipari műemlékeinek egyikét. A Paseo del Prado és a CaixaForum közötti értéktelen benzinkút elbontásával egy kis teret alakítottak ki. Az ipari műemlék klasszikus téglahomlokzata fontos emlék Madrid korai ipari építészetéről, míg a pusztán funkcionális kialakítású benzinkút nem képviselt valódi értéket.

A Patrick Blanc botanikussal együttműködve tervezett 24 méter magas függőleges kert a tér egyik térfalát foglalja el: "A kert a Botanikus Kerttel jelent kapcsolatot, illetve a the Paseo del Prado parkjával." - Jacques Herzog

A régi erőmű épületévből egyedül a téglaburkolatot tudtuk felhasználni. A CaixaForum Project új építészeti elemrendszerének kialakításához sebészeti beavatkozásokra volt szükség: elhatároltuk és eltávolítottuk a z épület lábazatát illetve a feleslegessé vált részeket. Ez egy teljesen új és látványos perspektívát nyitott meg, egyúttal megoldotta a helyszín számos egyéb problémáját is.

A lábazat eltávolításával egy fedett tér alakult ki a téglaburok alatt, ami így immár az utcaszint felett látszik lebegni. A CaixaForum alatt ez a védett térrész árnyékot kínál a látogatóknak, várakozóknak, itt van ugyanakkor magának a Fórumnak a bejárata is.

A környező utcák szűkösségének vagy a bejárat elhelyezhetőségének problémája, ezzel együtt a kortárs művészeti intézmény építészeti arcuklatának igénye így egyetlen urbanisztikai és szobrászi gesztussal megoldható volt.
Herzog & de Meuron

A talajtól való elválasztás két világot: egy föld alattit és egy föld felettit hozott létre. A „földalatti”, a topografikusan megmozgatott tér alatti terület egy színháznak/előadóteremnek, az ezt kiszolgáló helyiségeknek és a parkolóknak ad helyet. A térszín feletti többszintes épületrészben található a bejárat, a kiállítóterek, egy étterem és az adminisztrációs helyiségek.

Erős a kontraszt a kiállítóterek felxibilis, loft-szerű kialakítása és az irodákat és az éttermet magába foglaló felső szint téri összetettsége között.

Az új CaixaForum széles spektrumú kínálata zenei, irodalmi, film és oktatási programokat tartalmaz, hasonlóan barcelonai testvér-központjához.

A megnyitóüllepségen olyan művészek munkáiból volt látható kiállítás, mint Cindy Sherman, Cornelia Parker, Richard Long, Anselm Kiefer és Georg Baselitz.

a telek mérete: 1,934 m2
tér: 650 m2
bruttó alapterület: 11,000 m2eters
beépítettség: 1,400 m2

tervezők: Herzog & de Meuron
fotók: Christian Richters (Artur)

 

2008. okt. 7.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr264186709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.