A lépcső mint hely (TDK)

2012. február 16. 12:00 - mB

Csúsz István - Mester Tamás

Miért ülünk le a lépcsőkre? Melyik lépcsőkre ülünk le? Mi mást tehetünk még egy lépcsővel? Hogyan tud a lépcső nem csak térként, de helyként is működni?


Csúsz István és Mester Tamás első díjas TDK-ja -
csatlakozó olvasnivaló: Lépcsők, udvarok, terek - Christopher Alexander


A lépcső egy erősen funkcionalista építészeti elem. Egyetlen eredeti rendeltetése, hogy összekösse a lentet és a fentet. Emellett viszont (véletlen vagy sem, ki tudja?) számos másodlagos használati módja létezik. Ezek közül a legszembetűnőbb persze az ülőhely... de lehet színpad, kifutó, alvóhely, találkozások központja, egy hely, ahova vissza lehet húzódni vagy egy hely, ahonnan rá lehet látni mindenre (a szimbolikus tartalmáról már nem is beszélve). Rengeteg szerep, ami többnyire csak a tér használóinak kreativitásán múlik. Mégis fontos lenne, hogy a tér megalkotóinak is legyen egy tudatos szándéka (felvetése) az alternatív igénybevételekre. „A közösségi terek, a találkozási pontok teremtése napjainkban fontosabb, mint valaha. Minden lehetőséget ki kell használni a rohanó világunk tempójának mérséklésére és annak az elősegítésére, hogy az emberek – újra – felfedezzék környezetük értékeit és nem utolsó sorban egymást is. A rengeteg ilyen köztérteremtő lehetőség közül csak egy a lépcső, mégis úgy érezzük, hogy az a benne rejlő potenciálokhoz képest a jelen kori építészet számára kevésbé kedvelt és használt eszköz. A lépcsőnek mint köztérnek – és mint lehetséges helynek – tudatos és finom tervezésével érdekes és kellemes új színt vihetünk épített környezetünkbe.”
Erről szól a dolgozat, aminek 2 célja volt:

  1. egy térelméleti összefoglalás a lépcsőkről
  2. inspiráció jó multifunkciós lépcsők tervezésére

A teljes dolgozat anyagát itt letölthetitek (3,5 mb).

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr914118862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.02.19. 02:09:31

annakidején ezt írtam a fenti TDK-ra lelkesen reagálva:

"köszönettel elolvastam a Lépcsőt, tegnap vissza is vittem az Urbanisztikára.

Klassz munka, gratulálok! Elismeréssel néztem az összeszedettségét, tipográfiai és szövegkezelési gondosságát :-).

Ha megkérdeznél hogy van-e valami gondolatom a dologgal kapcsolatban (ha nem akkor lapozz lefele :-) ), akkor az tényleg csak pár apróság lenne:

- érződik a szövegen a gazdag kitekintés jobbra balra, de az olvashatóság kedvéért én szívesebben nélkülözném a nagyon sok utalást a szöveg beltestében korábbi szerzőkre. Hadd menjen a szöveg a maga szándékai szerint, amit "én" írok és amiben természetesen feldolgoztam és megemésztettem az előzményeket - persze ha direkt fontos akkor nyilván megjelennek. Mondjuk nem tudom hogy e tekintetben mi az elvárás, de hátha meg lehet úszni ezeket lábjegyzetben vagy máshol - ezt mint egyszerű olvasó mondom.

- Törekednék a minél több képi jellegű dologra, a szöveges mellett a vizuális elemzésekre: további piktogramok, ábrák, fotómanipulációk... Azért is gondolom így mert a téma is nagyon előttünk van, az "utcán hever", ezért minél egyszerűbb és egyszerűbben befogadható közlése helyénvalónak tűnik. És a példáknál színezgetett alaprajzok, fotó innen és fotó onnan - hogy szinte ÉRZÉKI módon lehessen befogadható a térhasználat milyensége.

- apróság: a virtuális világra való utalást (idővel senki nem találkozik, stb) én simán kihagynám. :-) Főleg mert vitatkozom vele, és mert az alapszöveg üzenete is ellenétes vele. Az én ízlésemnek ez a virtuális mizéria a világban nagyon túl van lihegve, mert hát az emberek csak-csak jönnek-mennek, találkoznak, cseverésznek, és MUSZÁJ hogy legyen erről tudásunk. Ha nem így lesz, ha nem mennek és nem találkoznak, akkor vége, akkor már úgyis mindegy. :-)

röviden ennyi, hajrá - a skót lépcsőt át is vettem Tőletek, köszönettel:"

tarsas2010.blog.hu/2011/03/23/skot_pavilon_velenceben_2008
süti beállítások módosítása