Nagykovácsi előhang

2012. február 02. 14:02 - mB


Nagyobb térképre váltás

Egy kis jegyzetelés a Nagykovácsiba teendő turnénk elé, a magam számára (is), még ha kicsit szárazan is, elsőre:


Nagykovácsi főutca, hallgatói pályázat:

Ugyanott, azaz Nagykovácsi honlapján a pályázat kiírásának mellékleteként helyszínrajzok mindenféle formátumokban, illetve sok letölthető fotó.

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_54r7zm_P_26.jpg

Bennem, a fenti pályázatokban vagy egyéb forrásokból felmerült, több-kevésbé reálisan felvethető funkciók:

  • Polgármesteri hivatal
  • piac és csatlakozó köztéri részei
  • turistaház
  • ovi vagy játszóház
  • tűzoltó laktanya
  • rom- (vagy egyéb) kocsma
  • könyvtár
  • könyvesház (teázóval súlyosbítva)
  • sportklub (a focipálya környékén)

Néhány helyszínfelvetés saját kútfőből 01 (katt!):

frissítés: helyszínpontosítás a fagyos sétánk után - a halványabb narancsok a kicsit halványabb felvetések:


Történeti összefoglaló a pályázat anyagából:

A Nagykovácsi medence már több ezer éve lakott, erről tanúskodnak a Remete barlang őskori leletei, a plébánia falába beépített római sírkövek is. Amint az a település nevéből valószínűsíthető, a korai középkorban a királyok kovácsai éltek itt, de lakóhelyük valószínűleg a mai településtől keletebbre, lejjebb, az Ördögárok patak mellett volt. A falu a tatárjárás és a törökdúlás során is elnéptelenedett. Buda felszabadítása után a XVIII. század elején, a királyi székhely közelsége miatt – hasonlóan a környező településekhez – a földbirtokos Vattay család németföldről sváb telepeseket hívott be. Az új település – valószínűleg a kedvezőbb terepadottságok és az Ördögárok vizenyős területei miatt – magasabban, a jelenlegi Ófalu területén alakult ki, központjában az 1746-ban felszentelt templommal. A főtér a 2007-ben lezajlott hallgatói ötletpályázat alapján, a győztes pályamű felhasználásával, a pályázó hallgatók tervezésbe való bevonásával 2010-ben teljesen megújult és idén elnyerte a MUT és az ICOMOS által alapított köztér megújítási nívódíjat. A falu keleti szélén, a XVIII század végén épült a Teleki-Tisza kastély műemléképülete és parkja. A kastély előtt lévő vadgesztenye fasor helyi természeti védelem alatt áll. A főutca innen enyhén ívelt, majd közel egyenes nyomvonalon mintegy 900 m hosszan, kissé emelkedve vezet a Templom térre. A Kossuth Lajos utcán közlekedik a 63-as BKV busz, ami a település egyetlen tömegközlekedési kapcsolatát jelenti a fővárossal.

A faluközpont helyi védelem alatt áll, ami elsősorban a telekstruktúra és a beépítési mód megőrzését, továbbá az új épületek illeszkedő tömeg- és homlokzatképzését jelenti, tradicionális építőanyagok felhasználásával.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr64050902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.02.26. 22:10:02

Nagykovácsi: friss hírek a tervezett projektekről:

"A legfrissebb kezdeményezés - az eddigiektől eltérő módon - egy gazdaságfejlesztési projekt, melynek fő célja a helyi mezőgazdasági termelés felélesztése, emellett a megújuló, elsősorban napenergia hasznosítása, és ehhez egy inkubátorház létrehozása. Nagykovácsi egy komárnói vállalkozással együttműködő félként indult egy Európai Uniós pályázaton; az elnyert támogatással lehetőség nyílna a helyi védettségű Öregiskola nyugati szárnyának felújítására, helyet biztosítva a konferenciateremnek, a telek déli oldalán épülne az inkubátorház új tömege - Kádár Bálint, Miklós Balázs (ADI Stúdió) tervei alapján.

A döntés a pályázati támogatásról márciusban várható; és ha minden szerencsésen, terv szerint halad, akkor a közeljövőben még hallunk Nagykovácsiról."

hg.hu/cikk/epiteszet/13989-diakkreativitas-nagykovacsi-sikerenek-titka