Nari Gandhi, indiai építész

2012. január 25. 09:00 - mB

Még egyetemistaként találtam valamelyik magazinban Nari Gandhi indiai építész egy munkájára: a földből kinövő, erőteljes, mégis könnyeden formált hatalmas téglaívek, felette súlytalan, lebegő tetők, gazdag tér- és fényjáték, a külső és belső terek izgalmas párbeszéde...

A nevet megjegyeztem, ahogy azt is hogy Frank Lloyd Wright irodájában indult, ahonnan hazatérve Indiában dolgozott haláláig.

Aztán hiába kerestem, nem találtam róla semmi anyagot - egészen tegnapig...

 

Természetesen az internet segített, de Gandhi névvel azért igen-igen sok a lehetséges mellékvágány. Az alábbi összeállítás se nem teljes, se nem reprezentatív: ötletszerű és hevenyészett válogatás az elérhető anyagokból - amelyekből az derül ki, hogy az elismertség ellenére az indiai építész munkái messze nem olyan ismertek és publikáltak, amilyenek lehetnének...

img26442.jpg

2007 Volume 23.1 Journal 72, Volume 23.1 Celebrating the life and work of Nari Gandhi, 56 color pages, price $22.50

Az építészet nem a tetőben és a falakban van jelen, hanem az azok határolta térben. Maga a tér az.

A fenti Nari Gandhi munkáit bemutató posztumusz kiadvány. Gandhi az ötvenes években Frank Lloyd Wrightnál tanult, és a mai napig (2007-es cikk) nem jelent meg róla semmilyen könyv vagy monográfia, csak néhány szakcikk (az USÁban egy sem), egészen a Kebyar fenti anyagáig. A magazin korábbi posztumusz kiadványai (Wright, Mackintosh, Goff) sem voltak ilyen színesek, nagyok, és nem mutattak be ekkora merítést az adott életműből - ez a Kebyar Journal legalaposabban kutatott (minimum 80 forrás) és legnagyobb (56 oldal) kiadványa.

Nari a Taliesinben 1956 és 1961 között, Frank Lloyd Wright utolsó éveiben volt a munkatársa, ahonnan Indiába visszatérve folytatta a munkáját 1993-ban bekövetkezett haláláig (59 évesen, egy építési helyszín meglátogatása közben szenvedett balesetet).


Bungalow at Madh


'Gobhai Mountain Lodge' - Nari Gandhi

[N_Gandhi-Gobhai02_0001.jpg]

Ez volt Nari Gandhi építész 1964-es Indiába való visszatérése utáni első, egy geometriai, telepítési és egyszerűségi tanulmány-gyöngyszem.

[N_Gandhi-Gobhai02_0002.jpg]

[N_Gandhi-Gobhai.jpg]

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr493651012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

h p 2012.01.25. 22:43:54

Érdekes párhuzam a szintén Amerikában dolgozni kezdő, aztán hazatérő Bijoy Jainnal. Ö egy generációval fiatalabb, de a részletekbe menő figyelem, a helyi hagyományok ötvözése a modernnel közös.

érdemes elidőzni a munkákon:

www.studiomumbai.com/index.html

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.01.27. 11:43:09

@h p: tényleg szép! kicsit nehéz volt kibányászni a képeket, de megéri - a szerkesztéstől az ablaknyitó bizgerékig lebomló finom igényesség.