Museum Folkwang, Essen / David Chipperfield, 2010

2012. január 23. 16:03 - mB

David Chipperfield, a brit építész tervezte a Ruhr-vidéki nagyváros világhírű múzeumának új épületét. A Folkwangot (az északi mitológia nyelvén: „a nép csarnoka”) a 20. sz. elején alapította egy gazdag művészetkedvelő, aki kitűnő ízléssel válogatott: ő állította össze az első nagy német gyűjteményt kora modernjei, Cézanne, Gauguin, van Gogh, Matisse és mások alkotásaiból. A Folkwangban látható Európa egyik legnagyobb plakát-gyűjteménye is, benne magyarok alkotásaival.


szöveg: Újjászületett az esseni Folkwang - Ger-Mania.hu; képek: ArchDaily;


Karl Ernst Osthaus 1902-ben Hagenben alapította múzeumát, még hozzá demokratikus elvárásokkal: a „nép csarnoka” álljon nyitva mindenki, tehát a munkások előtt is s az emberek a művészet erejével változzanak meg javukra. Mennyi sikerült a romantikus kísérletből, más kérdés, de az adakozó kedvű emberbarát maradandót alkotott. Igaz, halála, 1921 után a gyűjteményt el kellett adni, mert Hagen városának nem tellett annak gondozására. Az esseni polgárságra azonban a nehéz időkben lehetett számítani: a nagyvállalkozók segítségével is alakított múzeum-egyesület megvette az értékes gyűjteményt. A háborúban az szerencsére megmenekült, de a múzeum épülete megsemmisült és új otthonát csak 1960-ban nyitották meg. A tehetős iparváros 1978-ban múzeumi központ építéséről döntött, amely 1983-ra még jobb elhelyezést biztosított a gyűjteménynek. S azután, 2006-ban a nagy lehetőség: a város egyik legismertebb családjának nevét viselő Krupp-Alapítvány vállalta: 55 millió euróból finanszírozza a Folkwang új épületét.

A nemzetközi pályázatot a brit sztárépítész, David Chipperfield nyerte meg. 2007 nyarán kezdték meg a munkálatokat és január 30-án az európai kulturális főváros, a RUHR-2010 programjának keretében megnyitották az elegáns, egyszerű vonalú, szinte átlátható épületet.

A Folkwangban elsősorban a 19. századi alkotók, a klasszikus modernek alkotásaival találkozhat a látogató, de képviselve vannak a kortárs művészet 1945 utáni alakjai is. Van százezres fotó-anyag és itt helyezték el a Német Plakátmúzeumot. Az utóbbi 350.000 darabjával az egyik legnagyobb Európában és őrzi többek között Orosz István alkotásait is. A Folkwang-múzeumot csodálói már a két háború közötti időszakban „a világ legszebb múzeumának” nevezték és Chipperfield épülete bizonyosan sok elismerést kap majd most is. Kevesebb elismerést kapott a sajtóban, hogy a három napos megnyitó-ünnepségek óriási pénzekbe kerültek. Ez a nehéz időkben akkor is visszatetsző, ha a költségeket (akárcsak a múzeumét) nem az állam, hanem magán-támogató viselte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr483629248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.