Steilneset emlékmű – Peter Zumthor és Louise Bourgeois

2012. január 04. 14:41 - mB

Steilneset Memorial by Peter Zumthor and Louise Bourgeois

Zumthor: Megvolt a magam ötlete, azt elküldtem - tetszett neki; mikor előjött az ő ötletével, ami reagált az enyémre, és fel is ajánlottam hogy lemondok a saját verziómról az övé javára, de nem engedte: "Nem, maradjon az is!". Az eredmény így két dolog lett - az én vonalam és az ő pontja... Louise installációja inkább szól a megégetésről és az agresszióról, az én installációm inkább az életekről és az érzésekről.

Peter Zumthor építész tervezte ezt az emlékművet Norvégia egy szigetén, az ott a XVII. században boszorkánysággal megvádoltak megégetésének emlékére. A Vardø-ban található emlékmű két részből áll: az egyik teljes egészében Zumthor terve, a másikban a 2010-ben elhunyt Louise Bourgeois installációja található.

>> A DeZeen cikke alapján, sok-sok kép ott!

Az első épület egy fenyő-keretszerkezetből áll, amin belül egy függesztett „gubóban” tölgyborítású folyosó található. A folyosó 91 ablakának mindegyike mögött egy-egy villanykörte lóg, a boszorkányperek 91 áldozatára emlékeztetve. Minden lámpa mellett emléktábla van az áldozat élettörténetével.

Steilneset Memorial by Peter Zumthor and Louise Bourgeois

Bourgeois installációjának címe „Az elátkozott, a megszállott és a szeretett” (The Damned, The Possessed and The Beloved), a sötétített üveg burkolatú második épületben van. A betonkúpban lángoló acélszéket tükrök veszik körbe.

Steilneset Memorial by Peter Zumthor and Louise Bourgeois

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr193519192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.