A közösség-orientált építészet lehetőségei - letölthető

2012. október 31. 12:00 - mB

Az alábbiakban Markus Zilker bécsi építész előadásanyaga következik. A téma a közösségi lakásépítés, az épp tervezés-építés alatt levő Wohnprojekt-Wien ürügyén (a linken a korábbi itteni említés érhető el).

- a prezentáció itt letölthető (pdf) -
ΛΛ frissítve 2014! ΛΛ

Maga az épület csak egészen az előadás végén kerül terítékre, a hangsúly a folyamaton, a közösségen van – és ami számomra a legfontosabb: azon a hiten hogy a közösen élni jobb, hogy közösen gondolkodni érdemes, hogy a közösség több lehet mint egyének véletlenül összeverődött összessége.

- http://neu.wohnprojekt-wien.at/projekt -


(Markus Zilker előadása egy ausztriai Pecha-Kucha esten)

Azért pár szót a házról is: nagyon intenzív közös munkával születtek a tervek (metódus: "Dragon Dreaming" - itt letölthető), olyan rendszerben, ami egy alapstruktúra rögzítésével elég nagy szabadságot ad az egyes lakások egyéni kialakítására. Kiemelten fontos dolog viszont, hogy a lakás (az „én”, az egyén helyének) megtervezése, az igények megfogalmazása előtt a közösség első lépésben a közös helyiségek milyenségét vitatta meg és döntötte el. Az eredmény: egy 700 m2-es közös terület (azt hiszem) az alagsorban, közös használatú tetőterasz rajta egy szaunával, és persze közös kert.

Az egyes lakásokon aztán olyan módon is gondolkodott a közösség, hogy a ház 1:25-ös (!) modelljéből ki-ki hazavihette a maga lakásrészét, hogy azt otthon berendezve- átalakítva hozza vissza és tegye vissza a nagy egészbe.

(Picit érdemes időzni az alaprajzon is: a minél nagyobb kihasználtság érdekében majdhogynem középfolyosós, de pici széthúzásokkal, födémáttörésekkel a dolog mégis levegőssé, világossá válik. És persze a hatalmas teraszok...)

Nagyon szép volt hallani a tervekről, az optimizmusról, a folyamat aggódó de professzionális kézbentartásáról – biztos vagyok benne hogy a Sargfabrik után is itt klasszul működő épület, s abban is igazi lakóközösség jön majd létre. Ehhez – úgy tűnik – a közösség már megvan, az épület 2013-ra készül el.

2011.12.02. 23:06

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr283354766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.11.17. 15:55:38

Mi a Dragon Dreaming?

www.tudatoslet.hu/index.php/gondolkodo/846-dragon-dreaming-fenntarthato-projekttervezes

Mikor egy szervezeten belül vagy csoportban dolgozni kezdünk, sokszor csak a kitűzött cél lebeg szemünk előtt. Belekezdünk egy projektbe, aminek megvalósulását valami miatt fontosnak érezzük, de nem kerítünk időt annak megosztására, hogy mi motivál minket a részvételre, mennyi energiát és elkötelezettséget érzünk magunkban a munkához, mit szeretnénk nyerni belőle, kapni általa, mit várunk a csoporttól.

A Dragon Dreaming egy spirális modell. Négy fő szakaszból áll: Álmodás, Tervezés, Kivitelezés, Ünneplés egymást megújító köreiből. Általánosságban ezt Tervezés és Kivitelezés szakaszára redukáljuk, nem hagyva időt álmaink megosztására és közös munkánk gyümölcseinek értékelésére.

A sárkányok számos ősi kultúrában az álmok kapujának őrzői. Innen a Sárkány Álmodás kifejezés. Az ausztrál John Croft által kidolgozott módszer lényege, hogy a közös munkához, egy projekt, csoport vagy szervezet iránti elköteleződéshez nemcsak az ötletek megosztására, az intellektuális összhangra, hanem az érzelmi kapcsolódásra, mélyről fakadó motivációra és azok megosztására is egyenlő mértékben szükség van.

Különösen fontosnak látjuk, hogy a környezeti fenntarthatóságot fókuszba helyező projektek közösségileg is fenntarthatóan működjenek. Ennek megvalósítására teszünk kísérletet a Gaia munkacsoport újraalakulása során.