Vasárnap: Steve Reich 75. születésnapi koncertje (MüPa)

2011. október 25. 17:52 - mB

A fenti darab (nem hangzik el ugyan vasárnap) 1976-ban született, a felvétel azt hiszem 1978-ban készült (érdekes, hogy egy későbbi CD-kiadáshoz Reich hozzáírt még 2-3 tételt, így az 10-15 perccel hosszabb lett). Fent Reich lemezfelvétele, itt lent egy 2011-es koncert:

Steve Reich amerikai zeneszerző, (szerintem) fő műveit a hetvenes években írta; nagyon jó kapcsolata van Magyarországgal és a magyar zenészekkel, különösen az Amadindával, akiknek darabot is írt.

Érdekes hogy a pulzáló, ritmikus darabok után/között a nyolcvanas évek körül a vokális, sőt kórusművek s megjelennek a munkái között.

A bevezetés (Pulse) úgy 4 percig tart, utána az egyes részek (Section I-XI) finom, apró mozdulatokkal folynak szinte észrevétlenül egymásba - a darabot végül újra a Pulse zárja: a keretes szerkezet, vagy a lassú növekvés majd elfogyás jellemző Reich munkáira.

Nagyon szép, nyugodt, végtelen... elaludni alatta szabad.

Érdekesség: egy, a darabnak szentelt honlap: - 18musicians.com

 http://1.bp.blogspot.com/_dkZHZg6VUCY/S00IUnaDTvI/AAAAAAAAAPM/nP4gMbQQMkg/s400/Steve-Reich-001.jpg

A Tehillim (Zsoltárok) élő előadása fényinstallációval:

31 March 2011, ASKO|Schönberg Ensemble and Synergy Vocals, directed by Clark Rundell performed Steve Reichs exuberant masterpiece Tehillim (1981) in Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam.
For this piece I designed and programmed a visual acompaniment using the LED-walls of the auditorium. These acoustic walls have a light-installation built in, consisting of two hundred panels or cells, that can be directed to take on any colour and intensity at any moment in time. Using Flash animation video and lighting software Ecue, a synchronous light programme was cued to the music by an operator during the live performance of the piece.
The audience reacted very well to this enhanced performance of the very powerful minimal composition Tehillim.
The concert was part of the Minimal Music Festival 2011


Javasolt művek még, érdeklődés esetén:

  • Drumming: a másfél órás darab (igen: dobokra, ütősökre) hozta meg Reichnek az igazi világhírt, '73 körül;
  • Elecric Counterpoint: Pat Metheny játszik 14-szer felvett saját magával elektromos gitáron;
  • Eight Lines: ütős kamaradarab, 18 perc.
  • You Are (Wherever Your Thoughts Are): kórusmű, 2004 körül, 4 fontos mondatra építve (Haszid, zsoltár, Wittgenstein, talmud).
  • Clapping Music: két tapsoló emberre;
  • ....
Szólj hozzá!
Címkék: zene fény

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr13329448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.