Ein GANG: bécsi társasház

2011. szeptember 30. 17:30 - mB

Nagyon ravasz társasház Bécsben - ha Veronika lennék, örömmel stírolnám.

Az építészfórum cikke - a rajzok ott pdf-ben!

- egy hosszabb hozzászólásom ugyanott a terv-nem-értésről -

  • vezető tervező: Helmut Wimmer - Wimmer und Partner
  • szerkezettervezés, épületfizika: Vasko + Partner, Bécs
  • színterv: Schreiner_Kastler, Bécs tervezés éve: 2000
  • kivitelezés éve: 2002 (a tervezők honlapján 1993)
  • bruttó szintterület: 17.549 m2
  • Az épület a nextroom-on (és további fotók)

Az építészeknek a hosszan elnyúló főútra néző oldalon meg kellett oldaniuk a zajvédelmet, emellett egy olyan nyitott, többrétegű épületstruktúrát kívántak létrehozni, amely összetett, élményszerű téri viszonyokat teremt. Az öt tömbben elhelyezett lakóegységek a főútra merőlegesen helyezkednek el, délkeleti-északnyugati hossztengellyel. Így sikerült elérni azt, hogy minden ablak és helyiség belső udvarra - saját aprócska zöldterületre vagy teraszra - nézhet, északkeleti vagy délnyugati tájolással.

klikk a 3D-s Bing térképhez:

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_b7w4cs_DSCN2362-ag.jpg

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_zh34g0_IMGP8910.JPG

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr233268148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.10.02. 10:51:49

kisebb vita bontakozott ki a házról az épfórumon (értsd: én jártatom az orcámat). Még lesz egy nagyobb lélegzetű lövet, kisvártatva, ha sikerül.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.10.03. 00:31:19

a tomboló érdeklődést észlelve kicsit kifejtettem keresetlen gondolataimat emitt:

www.epiteszforum.hu/node/19640#comment-14466

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.10.10. 16:18:32

Ma beszélgettünk Veronikával (is) ennek a háznak az alaprajzáról, helyesebben a lakásalaprajzokról (nyitókép). Nagyon egyszerű és tiszta, érdemes megpróbálni emlékezetből lerajzolni!

(próbáljuk meg! Az alábbi leírás után aztán még egyszer!)

Nem biztos hogy sikerülni fog elsőre, nagyon finoman kiegyensúlyozott szerkesztés. Érdemes megfigyelni, hogy a szokásos felosztást (hálószoba-szekció, nappali szekció) követi, ezeket logikusan a teherhordó falakkal választja el, de bekerül a dologba mégegy réteg - és ez a SZEKRÉNYEK SÁVJAINAK rétege.

1.) Van egy végigmenő szekrénysor a hálószobánál - egy részük a szobákhoz tartozik, kis részük közös vagy a fürdőhöz. 2.) A következő "szekrénysáv" a szélfogót határolja le, egyúttal a konyhapult külső sorát is adja. Igen transzparens: fentről lefelé "meg is szűnik", hogy a nappali teljes szélességű lehessen, de nem teljes szekrény sem a konyhánál sem az előszobánál - ha jól értem az utóbbi egy lehetőség inkább, ami leválasztja a bejárat melletti dolgozósarkot, de vizuális kapcsoplatot azért adhat.

3.) A harmadik szekrénysáv ismét végigmenő - ebben van a (viszonylag terjedelmes) előszobaszekrény, aztán a konyhapult (gondolom felső szekrénnyel), és a nappali bútorsávja.

Egyszerű, tiszta, takarékos - és ismétlem: a fő szervező erő furcsa módon a szekrény volt, ami egyben az élhetőséget, a lakókomfortot is jelenti, a precíz szerkesztés tisztasága MELLETT.
(Direkt, CSAK közlekedésre szolgáló terület talán nincs is ebben a lakásban - viszont [egy másik ábrán követhető] vagy hatféle alternatív módon felosztható.)

Aki megpróbálta az elején lerajzolni emlékezetből, az próbálja meg most is - tényleg érdekes ön-teszt (és tanulás)!