Kisvárosi helykereső (TT3 2011)

2011. szeptember 19. 13:00 - mB

A Tanszéki Terv egyik előadásához kapcsolódó anyagok. A javasolt olvasnivalók magyar nyelven érhetőek el (némelyiknél* a karakterek sajnos széteshetnek [közép2], ott a böngésző "nézet -> karakterkódolás" beállítását kell állítani).

A teljes vetített képanyag itt letölthető.


eszközök


példák, vizsgálatok

http://www.nextroom.at/data/media/med_media/preview/1158680685.jpg

A ‘közterek’ és a ‘privát terek’ különböző felelősségi szintekként való lefordítása az építész számára megkönnyíti annak eldöntését, melyik területek legyenek azok, ahol a használó/lakó megteheti a maga hozzájárulását a környezetének megtervezéséhez és hol van ennek kisebb jelentősége. Egy terv alakulása során az alaprajzoktól a metszeteken át a gépészeti szerelvények elhelyezéséig létrehozhatóak a nagyobb felelősségérzet kialakítlásának feltételei, ezzel együtt valósulhat meg egy tér elrendezésében és bútorozásában való nagyobb részvétel. Így válhatnak a puszta használók lakókká. (Hertzberger)

  • a közterek hierarchiája:
    - I. utca (a "külvilág", abszolút publikus)
    - II. belső utca (piros) - publikus, de ellenőrzött; ide nyílnak a saját tulajdonú de közösségi funkciók: étterem, iroda, fürdő, koncertterem...
    - III. belső "ösvény" (piros szagg.) - ide már lakások nyílnak, "majdnem-privát" utcácskák: ide jellemzően csak az megy aki itt lakik.
    - IV. hátsó udvar: abszolút védett, biztonságos, privát - a lakóközösségé, ide bátran ki lehet engedni a gyerekeket játszani.

"A történet végső tanulsága talán éppen ebből szűrhető le: boldogabban, okosabban élni – nem feltétlenül pénzkérdés. A bemutatott házban olcsó lakások épültek. Az igazi értéket ezekben az együttműködés, az egymás segítése, a közös gondolkodásból és egymás tiszteletéből fakadó döntés- és cselekvőképesség adja. Szerintem, amit ők itt megvalósitanak – túlzás nélkül állithatom –, a boldogság és az életszeretet egyik titka." (arc', 2001)
 


bónusz
- személyes tűnődés a budapesti Magházról;

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr653238108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.