Fiatalok bérháza - Reményi Petra, diplomaterv 2011

2011. augusztus 12. 20:17 - mB

 

Szociális bérházat terveztem fiatal házaspárok számára. A célcsoportom alapvetően olyan kiskeresetű diplomás pályakezdő fiatalok, akik családalapításon gondolkodnak, vagy már van is gyerekük. Két célom volt, egyrészt minőségi, jól élhető lakások tervezése és másrészt, hogy ez a ház hozzájáruljon egy „lecsúszott” negyed fellendüléséhez és társadalmi integrációjához is. Így választottam tervezési helyszínül a Csarnok negyedet, ami csalogató lehet a fiatalok számára, hiszen jó az elhelyezkedése, jó a közlekedése és olcsó.

(a rajzok egy része kattintásra nagyítódik)

Két sajátosságát emelném ki ennek a negyednek: az egyik az, hogy nagyon kevés a térként funkcionáló köztér (tehát, ami nem közlekedési csomópont) másrészt, hogy általában négyemeletes (F+3) házak vannak a környéken. A tervezési telek körül viszont nagyon kontrasztosak az épületek. Itt található a negyed két legmagasabb épülete (F+7), közvetlen a telek mellett pedig földszintes épületek is találhatók. Az a blokk, aminek a tervezési telek is a része nagyon elüt a környező épületektől, nagyon alacsony beépítésű, földszintes házak jellemzik.

Tervemben javaslatot teszek ennek a blokknak a továbbépítésére. Minden épületet felhúzok három emelet (F+2) magasra, mivel egy ilyen szélességű utcában (10-11m) ez az a magasság, ami már városi térfalhatást nyújt. Telkenkénti beépítés jellemző itt, amit a régi épületekkel meg is hagytam, a ráépítés viszont már egy blokkon belüli keretes beépítésként jelenik meg. Egyes pontokon tovább emelem az épületeket úgy, hogy az a jó benapozottságot és a blokk jellegzetes alacsony beépítését megőrizze viszont új, jobb helyzetű lakásoknak adjon helyet. Így alakult ki az épület beépítési terve, ami egy általam tervezett köztér köré épül, és aminek dinamikája jól illik az épület fiatalos arculatához.

A köztér, ami köré szerveződnek az épülettömbök egy mindenki számára nyitott játszótérnek is helyet ad. A köztéren, játszótéren való aktív együttélés az, ami segítheti a társadalmi integrációt. Az épület földszintjén is közfunkciók kapnak helyet: családsegítő központ, baba-mamafoglalkoztató, mosoda, kávézó.

A középen elhelyezkedő földszintes épület a ház lakói számára ad helyet családi napközinek, ahova a bölcsődés és óvodás korú gyermekeik járhatnak. Ez a tér persze más eseményeknek is helyet adhat a ház lakói számára.

A lakótömbök egyszerű felépítésűek, a középső sávban helyezkednek el a lakások, amiket két oldalról egy-egy terasz fog közre. A kert felé eső terasz privát, míg az utca felé eső, közösségi terasznak ad helyet, az épület közlekedési rendszere is itt kap helyet.

Az épületbeli lakások bérlési rendszerét egy már létező konstrukció alapján képzeltem el, amely szerint a fiatalok pályázat útján kaphatják meg a lakásokat alacsony lakbérért 5 évre. Az 5 év után el kell hagyniuk a házat, ahonnan remélhetőleg már a saját lakásukba tudnak költözni.

Ez az öt év folyamatos helyigény változással jár a fiatalok életében. Beköltözéskor lehet, hogy még csak ketten vannak, kiköltözéskor pedig már négyfős családról is lehet szó. A lakások kialakításánál ezért fontos volt a flexibilitás, amit egy bútorrendszerrel oldottam meg. Ez a bútor modulrendszerű, könnyen összerakható és szétszedhető, így könnyen lehetővé teszi új szobák kialakítását a lakásokban.

A lakások kialakításánál fontos volt a jó tájolás és a keresztszellőztetés lehetőségének biztosítása, ezekkel az egyszerű feltételekkel próbáltam a ház energiafelhasználást csökkenteni.

(((A tájolás a bal oldali (a diploma során nem kidolgozott) tömbnél nehézkesebb volt, mivel itt a lakások kelet felé néznek. Ezt a döntést egy benapozás vizsgálattal támasztottam alá, amely során kiderült, hogy a nyugati oldalon a házak közelsége miatt kevesebb fény jutna be, mint itt a keleti oldalon.)))

Reményi Petra
Diploma 2011

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr573149656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.