Ablak a múltra - Budapest

2011. július 23. 17:28 - mB

Néhány hónapja robbant be az internet világába egy gyönyörű fotómontázs-sorozat Budapestről.

A Flickr megosztóra feltett igényes és elgondolkodtató fényképalbumot fél év alatt majdnem félmillióan látták.
 


Az Ingatlanmenedzser cikkének átvétele;


A szerző Kerényi Zoltán, fiatal építészmérnök, aki hobbiból készítette képeit. A fővárosról szóló albumában régi helyszínek és alakok szerepelnek jelenkori környezetben - az eredetinek pontosan megfelelő beállításban. De más helyszínekről is készít fotókat hasonló módszerrel.

http://img5.hvg.hu/image.aspx?id=7414592a-b3b1-4c3a-a750-63a87e6eea94&view=4f4d9b39-012d-4512-ad94-c4f57e31af9e

"Sok hasonló fotómontázst lehet találni az interneten, sőt videókat is, de nem tudom, honnan jött az ihlet" - mondta lapunknak Kerényi Zoltán. Először 5-6 éve Egerben a várfalon gondolt arra, hogy milyen jó lenne ott valamiféle kis keret, benne egy félig átlátszó képpel - amin keresztül a régi várost vagy akár a várat ostromló csapatokat láthatnánk.

Képsorozata nem jöhetett volna létre a Fortepan képgyűjteménye nélkül. Ez egy hatalmas, 10 ezer magyar amatőr fotót gondozó civil oldal, amelynek képei - a Creativ Commons alapelvei szerint - szabadon felhasználhatóak. Zoltán ebből az archívumból választott ki 100 képet Budapestről, amelyeket beillesztett napjaink látképébe.

A fotós 2011 februárjától készíti képeit, eddig "néhány hétvége és néhány nap" ment rá az életéből. A koncepció fokozatosan alakult ki. Eleinte csak a régi alakokat akarta mai környezetbe helyezni, és elég volt, ha például egy épület megteremtette az átmenetet a két kép között. Mostanában inkább olyan témákat próbál találni, ahol valami más jelenti a kapcsot a táj, egy fa, vagy akár egy vitorlázórepülő között.

Hogyan készültek a fotók?

"A régi és az új összemosása helyett - talán abból kiindulva, hogy a Fortepan-nál valódi, kézzel fogható fotókat, diákat szkenneltek be - inkább azt választottam, hogy egy kerettel határozottan elválasztom a kettőt, mintegy a régi fotót rátéve az újra" - mondta Zoltán.

Zoltán a fortepanról mentett képeket magánál tartva ment ki a helyszínekre, ahol aztán a pontos pozíciót, magasságot, látószöget már fényképezőgéppel a kezében kereste meg. Ez igen aprólékos munka, mert nagyon figyelni kell a részletekre, például, hogy az előtérben lévő tárgyak hogyan takarják ki a hátteret. Bár egy beállítás a helyszínen pár perc alatt megvolt, az utómunka jóval több időt vett el.

http://img6.hvg.hu/image.aspx?id=4ef98dc9-5538-42dd-a124-81c93b1a3286&view=4f4d9b39-012d-4512-ad94-c4f57e31af9e

Kerényi Zoltán 34 éves, 2000-ben végzett a BMGE építészmérnöki karán. Fotókat már gyerekkorában is készített, akkor még negatívra és diára. Jelenleg folyamatosan frissíti az albumát, illetve új ötleteken töri a fejét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr293091789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.