Párizsi diákszálló - LAN

2011. június 14. 00:51 - mB

LAN Architecture, 2011
18e arrondissement, rue Philippe de Girard;

Az új diákszálló Párizs fejlődőben levő La Chapelle negyedében van, a ZAC Pajol nevű, korábbi vasúti területek fejlesztése során létrejött területekhez, ahol szociális, kulturális és sportfunkciók kapnak majd helyet. A kerület a haussmanni lakóházak, gyárak és műhelyek meglehetősen heterogén keveréke, városi helyzetek gazdagságával és Párizsban szokatlan változatosságával.


Réka találta igaziból | szöveg: ArchDaily | képek (s ott további remekek): LAN Architecture

>> a Párizs-térképen itt.

A diákszálló több épületrészből áll, a tömegek és a kimaradó udvarok a környezettől függően alakulnak ki. Az utcán a hatszintes tömegeket két hasíték vágja át, bejáratot és a függőleges közlekedést biztosítva. A hátsó szárny épületmagasságai a szomszédoktól függően változnak. Középen egy tágas udvar alakul ki, ez a déli épületen a szomszédos udvar folytatásában kialakított repedésen keresztül kap fényt. Az udvarról, az épület szívéből érhetőek el az egyes épületrészek, ez határozza meg a kapcsolatukat. Ez a 15x15-ös tér biztosít napfényt a szobáknak, tekinthető az együttes tüdejének is.

Az udvar és az utca közötti kettősség kialakításának stratégiája az anyagválasztásban is követhető: a homlokzatok az egységesség mutatása helyett felerősítik az általuk határolt terek különböző atmoszféráit. Az utcafronton sötét téglaburkolat van, az udvar körüli homlokzatok pedig faburkolatot kaptak, az ablakok és teraszok előtt árnyékolókkal. A bejárat körüli homlokzatburkolat is faburkolatú, megelőlegezi a belsőt.

Az udvar és az udvari támfalak ugyanazzal a világos anyaggal vannak burkolva, amit jellemzően sportcélokra vagy játszóterekhez használnak. Az anyagválasztást technikai és építészeti okok indokolták. Célunk volt a tartósság, és az épület józan, finoman klasszikus megjelenése.

Az udvar és a közlekedők üres terei maradék tereknek mondhatóak, mondhatnánk hogy a tömegek „melléktermékeként” jöttek létre. Célunk volt ugyanakkor ezeknek a tereknek annyi életlehetőséget és jelentést adni, hogy a lakók élettereihez valódi pluszt jelentsenek. A küldő terek a közösségi terekkel együtt pufferterekként is működnek a privát zónák felé, és nem csupán a közlekedést, de az alapelvekben megfogalmazott elevenséget is szolgálják – a valós használatukat majd a lakók alakítják ki, kedvük szerint.

A kiírás 150 szobát írt elő a hozzájuk tartozó közösségi terekkel, adminisztratív helyiségekkel és gondnoklakással. Háromféle szobatípus van, átlagosan 18 m2-esek, mindegyikhez fürdő és kis főzőfülke tartozik. 10 szoba kifejezetten mozgáskorlátozottaknak készült.

Résidence Etudiante

Résidence Etudiante

1.) bejárati folyosó 2.) adminisztráció 3.) kukatároló 4.) előtér 5.) mosoda 6.) nyilvános wc 7.) informatika 8.) biciklitároló 9.) gondnoklakás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr212982096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.06.14. 21:52:22

pár apró megjegyzés:
- remek kis ház, tiszta alapképlet, szép kidolgozás.;
- a sokadik ház amiből világos lesz hogy a franciák nem szívbajoznak a lépcsőn: a csigalépcső simán elfogadott köz- és nagyobb lakóépületekben is.
- egyszerűségében is tiszta és frappáns az udvar „belakása” – javaslom észrevenni a kis ücsörgő lépcsőt a délnyugati sarokban.
- érdekes hogy a 2. számú főlépcső és a hozzá tartozó lift végig külső térben van.
- ravasz (és takarékos), hogy a hátsó szárnyhoz nem is vezet lift: hiszen csak 3 szint, és minden más szoba viszont megközelíthető lifttel.

kritika:
- igen kevés a találkozásra, közös leülésre alkalmas hely – különös tekintettel a 150-es létszámra és a keskeny kis folyosókra.
- ugyanígy fájóan keskeny a főépület főbejárata, teljesen külön a 4. számú előtértől – ezt nem is igazán értem.
- vajon jó lehet-e földszinti szobában lakni, ahova bárki benéz?... (igaz, ezt valamelyest enyhítik az udvar kis támfalai).