Az ablak nélküli ház (Metszet)

2011. március 23. 22:00 - mB

http://tervlap.hu/uploads/large/413_745.jpg

A Tervlap.hu cikke. - de ArchDaily is!

Egy portugál kisváros, Leiria külső részén, egy dombon áll ez a fehér, nyeregtetős lakóház, némileg izoláltan a szomszédságától. Tervezője a lisszaboni Aires Mateus & Associados építésziroda.
Az introvertált épület inkább egy képzőművészeti alkotásnak néz ki, mintsem lakóháznak. Az ablakokat az építészek olyan ügyesen dugták el, hogy úgy látszik, mintha nem is lennének. Az egységes épülettömeget csak a véghomlokzaton lévő nagy nyílás és a tetőfelület bemetszése bontja meg.
A ház egy modern, fehér barlangra emlékeztet. A természetes fény ebbe a „barlangba” egy belső udvaron és három további lesüllyesztett átriumon keresztül jut be, amelyek az épület széleinél helyezkednek el, a betekintéstől védett lakó- és hálószobákat ezek világítják meg. Az Aires Mateus & Associados iroda itt ugyanúgy „bújtatja bele” a környezetbe az épületet, ahogy azt a Lisszabon melletti idősek otthonánál is tették.

http://tervlap.hu/uploads/large/413_746.jpg

http://tervlap.hu/uploads/large/413_750.jpg

http://cdn.archdaily.net/wp-content/uploads/2011/03/1299787181-section-04-353x500.jpg

http://tervlap.hu/uploads/large/413_751.jpg

http://tervlap.hu/uploads/large/413_753.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr42763608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiimii 2011.03.23. 22:50:47

jajjj, menni portugál.

MLilla 2011.03.24. 16:53:14

vagány, nagyon tetszik!! :)
(viszont az bosszantó lehet, mikor az udvaron labdázás közben véletlenül elguruló labda pont beesik az egyik udvarba... vagy van ott vmi üvegkorlát/-lefedés , csak nem vettem észre és ne "szemtelenkedjek" itt? vagy egyszerűen nem labdázik senki és kész. :) )

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.03.24. 20:10:53

@MLilla: kár hogy a családról vagy az életminőségükről nem tudhatni, bár azért így is biztos hogy ez a fajta elegancia egyúttal egyfajta "kisnemesi" életnívót is feltételez. Itt tehát nem kispolszki vagy trabant áll az udvaron, nem látunk majd ruhaszárítóköteleket szerteszét, és vicces tinik nem firkálják össze a falakat - és nem azért mert a műleírás tiltja, hanem mert egy más igényszint, ahogy egy más igényszint volt a fentebb emlegetett kisnemesi kúria, a szakáccsal, a takarítónővel, (akár) az inassal.

Na hogy a korlát hol és hogy van az udvaron... azt persze én se tudom. :-) Lehet hogy a kisnemesek eleve nem esnek - noblesse oblidge.

MLilla 2011.03.24. 22:48:38

@mB: igenigen, igazad van, nyilván nem "csak egy ház"-ról van szó, hanem életmódról és -színvonalról is, és akik benne élnek, valószínűleg úgy élnek, mint amit a házuk is sugall.
a labdás felvetésem természetesen csupán egy földhözragadt, eretnek gondolat volt. :)
azon tűnődtem még, hogy vajon lehet-e azt mondani, hogy a föld fölötti rész tulajdonképpen egy kapu, a "ház" maga a bejárat (?). ["ház"=föld fölötti rész]
az tetszik benne igazán, hogy annyira nagyvonalú, elegáns és kifinomult.