Bilbao-hatás?...

2011. március 13. 13:17 - mB

http://farm3.static.flickr.com/2238/2037622831_f993d4a97c.jpg

A "Bilbao-hatás" egy sokak által (sajnos rosszul, leegyszerűsítően) használt fogalom - eszerint a baszk város hírnevét, nemrégiben bekövetkezett fejlődését a Gehry-féle múzeumnak, mint "építészeti attrakciónak" köszönhetné, azaz ugye a "sztárépítészet" segítségével került volna fel a "világ építészeti térképére", és vezetői erre mint jól értelmezhető, könnyen befogadható jelre építve próbálnák kialakítani a város imázsát (ennek egyik nyoma lehet a lenti James Bond film is, ahol felbukkan az ikonikus épület pár pillanatra):

(Az épület egy 1991-es meghívásos pályázatot követően épült fel.)

http://media.guggenheim.org/content/Affiliates/Bilbao/homepage/bilbaoabout.jpg

A valóság ennél bonyolultabb - és szerencsére szebb is. Erről (ha nem tévedek) Kádár Bálint megjegyzése mindannyiunk számára megszívlelendő lehet:

A Bilbao effektet általában tényleg a Gehry-épület városra gyakorolt hatásának értelmezik a legtöbben. De Bilbaoban ez nem minden. A Gehryt egy mézes-mázas csalinak szánta a város - sikerrel. De az igazán nagy dolog az a több mint 25 éve folyó városfejlesztési munka, amelyet a baszk tartomány, a városvezetés és a helyi szolgáltatók/nagyvállalatok közösen, konzorciumba tömörülve végeztek el. A Guggenheim az indítómotor, de Bilbaoban ott egy azóta csodálatosan ketyegő gépezet.

Ma már mindegy a városnak, hányan látják a világhírű - szerintem használhatatlan - múzeumot. Metrót (Foster) és villamost építettek, repülőteret (Calatrava), MINDEN vasutat letesznek a föld alá, a felszabadult területeken hatalmas város és köztérfejlesztési projektek folynak, 30 éves folyótisztítási program van és az összes folyópartot pihenőfunkciókkal felújítottak, gyalogoshidakat építettek. Új lakónegyedek nőttek ki a földből, itt föld alatt vezetett hidraulikus szemétgyűjtő rendszer vaan automatikus szelektáló-központokkal. Az új negyedekben stadion (E. Arroyo) kultúrközpont, és tucatnyi szolgáltatás épül, pályázattal helyi építészek építenek hol rosszat, hol csodásat. Mindezt egy BilbaoRia2000 nevű holding koordinálja, aki a rozsdaterületeken épülő ingatlanok értéknövekedéséből finanszírozza a közterek és közfunkciók kiépítését. Persze a leromlott ipari városnak kellett a csili-vili Guggenheim, indítómotornak.

Budapest sokkal nagyobb ennél, viszont itt a Bilbaóban példásan véghezvitt fejlesztési terv összes többi eleme hiányzik. Kár. Tényleg elküldhetnénk pár városvezetőt Bilbaóba tanulni, de nem a Guggenheimet. Én 5 éve ott voltam, azóta ingyenes kiadványt küld nekem a holding a fejlesztések állásáról - szép színes városmarketing. Idén megint meg akartam látogatni a várost, de ez sajnos elmaradt. Mindenki menjen és lásson! (forrás)

http://3.bp.blogspot.com/_WATOXOVfxRc/TUixJXjjX_I/AAAAAAAAAOg/24sA0ZyCNcI/s1600/bilbao.jpg(repülőtér - Santiago Calatrava)

http://aminus3.s3.amazonaws.com/image/g0007/u00006086/i00407063/aa536d5b3168644a9df66661a443efe8_large.jpg(gyalogoshíd - Santiago Calatrava)

http://farm2.static.flickr.com/1177/1473836176_d20327895d.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr922735592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yxcvbnm 2014.01.14. 06:54:35

Bilbao rászorult a Gehry-féle bombasztikára és be is jött neki. Budapestnek erre nincs szüksége, így is második a CNN kedvenc-város listáján*. Bár .... ha megnézed a múzeum mögötti, ritkán fényképezett, 60 emeletes baképület kolosszális tornyát, méltán gyanakodhatsz arra, hogy a folyamat rossz irányba hajlik.

* edition.cnn.com/2013/10/16/travel/cn-traveler-top-cities/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201401&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201401

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2014.01.14. 18:34:31

@yxcvbnm: Bilbaónak bejött a múzeum - ÉS az infrastruktúrafejlesztés ÉS a hosszútávú gondolkodás ÉS a folyópartprogram ÉS a... a sor folytatható - a fenti szöveg lényege hogy a legfontosabb dolog nem az elszigetelt, a "bilbao-hatásnak" csúfolt hatásvadászat, hanem egy átfogó és hosszútávú szemlélet, aminek csak része a múzeum.

Ez kellene nagyon Budapesten is: átfogó, határozott, hosszútávú szemlélet. Miközben a város persze működik - jobbára a kedvező örökségének, nem a városvezetés jó döntéseinek köszönhetően - sajnos. De vannak jó jelek IS, jó irányok, ha lassan is - nagyobbrészt civilszervezetek küzdelmének köszönhetően (városi biciklizés, vendéglátóhelyek, stb.)
süti beállítások módosítása