Biciklimúzeum terve - Szijjártó Csongor (MOME)

2011. március 04. 09:00 - mB

Tervem alapkoncepciója tehát egy köztér volt mely felett, körül egy tömeg emelkedik, lebeg. Fontos volt továbbá az épület jó átláthatósága a lendületes kiállítási útvonal megteremtéséhez. Maga a kiállítási tárgy, a kerékpár adta a formai alapot: csöveivel és háromszögeivel egy merev vázat alkot, amely oly tökéletes, hogy bár több mint száz éve próbálják megújítani, a legújabb és legmodernebb anyagok is erre az alapformára hagyatkoznak. Így jöttek létre csövek, hidak, hármas csomópontok, melyeket egy öblösödő kráter fölé csavartam. A korai formák még keresték a kezdetüket és végüket, majd később ugyanabban a pontban megtalálták azt.

A részletes ismertetés az Építészfórumon!

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_zk24bf_helyszin.jpg

Felvetett néhány további kérdést az intenzív átmenő forgalom és az önkormányzat rendezési terve, amely szerint a helyszín nagy része közterületnek van szánva. Így került szóba a közpark, illetve tematikus biciklis park, mint köztér. A kerékpáros és múzeumfunkcióhoz pedig hozzáadtam egy kerékpárszerelő műhelyt (amely egyszerre működhet biciklis boltként és restauráló műhelyként is), valamint egy zárt és több nyílt biciklitárolót.

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_yktb3m_udvar1.jpg

1 komment
Címkék: sport bicikli 7ker

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr32708729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.03.04. 16:26:46

érdekes itt nekem a statikai megfontolás szinte teljes hiánya: a konzolos részeknél nyilvánvalóan az oldalfalakban (mint lehetséges faltartókban) ébred nagy-nagy erő, és pont ezek épp csak jelzésértékűek (vékony acél rácsostartó-sejtelem), ezek kapnak üvegburkolatot (persze a födémlemezek is igen igen vékonyak). Inkább mint egy vázlatterv...