Szálloda terve a Kazinczy utcába - Sporaarchitects

2011. március 03. 22:55 - mB

https://m.blog.hu/ko/kozter/image/1B_6_rehabirritacio/kaz%200905%2008.jpg

A tervezéssel érintett három telek a sajtóban az indokolatlan bontásokról elhíresült zsidónegyed egyik utcájában található. A 37. és 39. számú telek jelenleg üres, a 37-en található 30-as években épült épületet 2009. februárjában elbontották. A környék karakterét a keskeny telkes beépítés határozta meg, ennek nyoma ma már kevés helyen fellelhető, ezért a KÖH a telkek összevonásába nem egyezetett bele. A szabályozási terv szerint a Kazinczy utca 41. sz. alatti épület vagy bontható, vagy az utcai szárnya és a hátranyúló rész tetőformájával együtt megtartandó az utcavonaltól mért 17 m-ig.

A tervezők: Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya - Sporaarchitects.

https://m.blog.hu/ko/kozter/image/1B_6_rehabirritacio/kaz%200905%2009.jpg

Az épületről két részletes cikk:

Harmadszor: mi az értékteremtés? Számomra itt a műemléki városrészben olyan használat megtalálása, mely életet, fenntarthatóságot hoz a városrészbe, újraírja és frissíti mentális térképét, miközben tiszteletben tartja a kulturális közeg által meghatározott mozgásteret. A szálloda a zsidónegyedben mindenképpen ebbe a kategóriába tartozik.
Tehát a negyed szellemiségének kreatív és friss továbbfejlesztéséről van szó, melybe szervesen beletartozik az új bátor használata és a régi emlékének értő ápolása egyaránt.

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_3k0rbv_kazinczy_hotel_07.jpg

A terv újszerűségével és frissességével példamutató lehet belső Erzsébetváros megújulásában. Nem szokványos, nem másolja a történeti formákat. Nem akar igazán tetszeni, ezért őszinte. A komfortzónát megcélzó irritáció a zsidónegyed rehabilitációjában. (Gunther Zsolt)

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/749_jcfxz5_kazinczy_hotel_04.jpg

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_c0z9jr_kazinczy_hotel_alaprajz2_elso.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr532708582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.