Segrt Hlapic óvoda (Sesvete, Horvátország)

2011. március 02. 11:05 - mB

http://cdn.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/09/1283353704-segrt-hlapic-kindergarten-5-528x352.jpg

A ház nyilvánvalóan felidézi az ismert, már-már klasszikus japán ellipszis-óvodát, de jobban a mi éghajlatunkra, berendezkedésünkre idomítva. Figyelmünket fordítsuk a térhasználati eszközeire: leülési, találkozási lehetőségek, külső és belső kapcsolata, udvarhasználat, miegyéb. Nyilvánvalóan több kép és infó az ArchDailyn.

Akinek van ideje elolvasni az ismertetőt és röviden beszámol nekünk, azt megköszönjük egy kis hálaénekkel. Réka fordítása:

A Radionica Architecture filozófiája a geometriai és matematikai szabályok újraértelmezésében, a leegyszerűsített geometriai formák, illetve ezek kombinációiban rejlik. A sajátos képlet végigkíséri munkáikat, amely néhol az alaprajzban, néhol a metszetben olvasható. A bonyolult térhasználat helyett a komplexitásra törekszenek, az egyszerűség és ésszerűség a külső - belső kapcsolatok szerkesztésében is meghatározó gondolat. Szintén fontos motívum a természet spontán formáinak jelenléte, amely feloldja geomteria szigorú szabályait. Mindezt a sesvete-i óvoda precízen felrajzolt ívei remekül szemléltetik.

http://cdn.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/09/1283353686-segrt-hlapic-kindergarten-3-528x352.jpg

Tehát az ovi a terület formájára is reagál (egy mezőre épült). A földszintre került az összes főbb funkció, foglalkoztatók, mosdók, óvonénik pihenője. A "földszint" alatt szószerint a föld szintjét kell érteni, hiszen az épület keresztmetszete az ív mentén változik. ( lejtős terep) Ez egyébként nagyon érdekes, hogy ahol felvastagodik az épület ott is a belső udvarra néz a foglalkoztató, mindig kapcsolatban van a természettel. A kanyarodó forma miatt mindegyik csoportnak rendelkezésre áll saját udvar, illetve középen egy közös nagy zsibongó. A "Tanítás a szabadban" elve itt teljes mértékben megnyilvánul, hiszen a gyerekek egyaránt kapcsolatban vannak a saját, zárt belső udvarukkal valamint a külső környezettel.

Összességében egy egyszerű, tiszta és átgondolt, a gyerekeket szolgáló épület.

http://cdn.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/09/1283354082-floor-plan-528x373.jpg

http://cdn.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/09/1283353717-segrt-hlapic-kindergarten-6.jpg

http://cdn.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/09/1283353733-segrt-hlapic-kindergarten-7-528x352.jpg


Nagyobb térképre váltás

A Radionica Architecture filozófiája a geometriai és matematikai szabályok újraértelmezésében, a leegyszerűsített geometriai formák, illetve ezek kombinációiban rejlik. A sajátos képlet végigkíséri munkáikat, amely néhol az alaprajzban, néhol a metszetben olvasható. A bonyolult térhasználat helyett a komplexitásra törekszenek, az egyszerűség és ésszerűség a külső - belső kapcsolatok szerkesztésében is meghatározó gondolat. Szintén fontos motívum a természet spontán formáinak jelenléte, amely feloldja geomteria szigorú szabályait.
Mindezt a sesvete-i óvoda precízen felrajzolt ívei remekül szemléltetik.

reekaa_p 2011.03.03. 01:08:07

És a vége lemaradt:

Tehát az ovi a terület formájára is reagál ( egy mezőre épült).
A földszintre került az összes főbb funkció, foglalkoztatók, mosdók, óvonénik pihenője.
A "földszint" alatt szószerint a föld szintjét kell érteni, hiszen az épület keresztmetszete az ív mentén változik. ( lejtős terep)
Ez egyébként tök érdekes, hogy ahol felvastagodik az épület ott is a belső udvarra néz a foglalkoztató, mindig
kapcsolatban van a természettel. A kanyarodó forma miatt mindegyik csoportnak rendelkezésre áll saját udvar, illetve középen egy közös nagy zsibongó.
A "Tanítás a szabadban" elve itt teljes mértékben megnyilvánul, hiszen a gyerekek egyaránt kapcsolatban vannak a saját,
zárt belső udvarukkal valamint a külső környezettel.
Összességében egy egyszerű, tiszta és átgondolt, a gyerekeket szolgáló épület.
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr522703635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reekaa_p 2011.03.03. 00:42:16

De jó ez a forma! A japán testvére is tetszik, bár én most találkoztam vele először.

*
Röviden a lényeg:
A Radionica Architecture filozófiája a geometriai és matematikai szabályok újraértelmezésében, a leegyszerűsített geometriai formák, illetve ezek kombinációiban rejlik. A sajátos képlet végigkíséri munkáikat, amely néhol az alaprajzban, néhol a metszetben olvasható. A bonyolult térhasználat helyett a komplexitásra törekszenek, az egyszerűség és ésszerűség a külső - belső kapcsolatok szerkesztésében is meghatározó gondolat. Szintén fontos motívum a természet spontán formáinak jelenléte, amely feloldja geomteria szigorú szabályait.
Mindezt a sesvete-i óvoda precízen felrajzolt ívei remekül szemléltetik.

reekaa_p 2011.03.03. 01:08:07

És a vége lemaradt:

Tehát az ovi a terület formájára is reagál ( egy mezőre épült).
A földszintre került az összes főbb funkció, foglalkoztatók, mosdók, óvonénik pihenője.
A "földszint" alatt szószerint a föld szintjét kell érteni, hiszen az épület keresztmetszete az ív mentén változik. ( lejtős terep)
Ez egyébként tök érdekes, hogy ahol felvastagodik az épület ott is a belső udvarra néz a foglalkoztató, mindig
kapcsolatban van a természettel. A kanyarodó forma miatt mindegyik csoportnak rendelkezésre áll saját udvar, illetve középen egy közös nagy zsibongó.
A "Tanítás a szabadban" elve itt teljes mértékben megnyilvánul, hiszen a gyerekek egyaránt kapcsolatban vannak a saját,
zárt belső udvarukkal valamint a külső környezettel.
Összességében egy egyszerű, tiszta és átgondolt, a gyerekeket szolgáló épület.