Életvezetési tanácsok

2011. március 01. 21:20 - mB

http://inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2011/02/Dekleva-Gregoric-Metal-Recycling-Plant-14.jpg

Közeleg a vázlatterv, de attól függetlenül is javaslok 6-8 dolgot, és vonultatok fel pár példát lentebb:

  • Javaslom az eddigi interjúk összefoglalóit rögzíteni (a legjobb a honlapra lenne majd, okulásul). Ez mindannyiunk közös vázlattervének része, közös érdek hogy meglegyen, érthető legyen, okos legyen.
  • a skicceink mindig tartalmazzák - ha csak pár vonallal is - a környezetet mint viszonyulási alapot, ÉÉÉÉS az elgondolt helyi "szabályozási tervünk" fő paramétereit, szándékait. A skiccek forma-adási vágyak helyett válaszokat keressenek a helyre, a lehetőségekre. Inkább jelezzenek/keressenek kapcsolatokat, továbbgondolásokat, irányokat, szándékokat, mint zárt, önmagukban álló formákat. Jellemzően ne a "hogy néz ki"? hanem a "hogy viselkedik?", "mit akar?" kérdésekre keressünk velük, általuk válaszokat.

Aztán néhány ilyesforma előkép, néhány javaslat, ötlet, támpont: egyszerű, világos, érthető rajzok és modellek, egy világos, tiszta helyzet és szándék közlésére. Kéretik tanulmányozni, szeretettel - és vadul klikkelni.

A nyitó vázlatocska (fent) a Dekleva-Gregoric szlovén építészpáros egy munkáját mutatja, világos utalásokkal az ipari létesítmény működését illetőleg: fémhulladék, szállítás, súly mérés, érkező látogatók…


A szlovén Bevk - Perovic építészpáros honlapját eleve érdemes böngészni - minden tervük egy nagyon világos skiccecskével indul, ami velősen de érthetően mutatja a szándékokat (nagykövetség, Belgrád):

http://www.bevkperovic.com/pictures/02-elevationsketch.jpg

A Budapest Sportaréna villámgyors munkaközi modellje:

Budapest Aréna

Ez a “kavicsmodell” elegendő volt ahhoz, hogy a már (korábban más irányban) elindított terveket a tervezők módosíthassák, és ehhez az akkori sportminisztérium vezetőit megnyerjék, maguk mellé állítsák.


A CaixaForum egy skicce:

A villámgyors - de világos, tiszta, áttekinthető, érthető - rajzon jól tükröződnek az alapszándékok: a földszint megnyitása és publikussá tétele, az onnan fel- és lefelé megnyíló zártabb terek és a meglévő épületre való ráépítés.

*

Az Onix építésziroda ökológiai farmja:

A vázlatokról (vázlatsorozatról) az idegen nyelv ellenére jól leolvashatóak az építészeti szándékok - amelyek aztán “számon is kérhetőek” a megvalósult épületegyüttesen.

1 komment
Címkék: félévmenet

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr12700393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.03.03. 14:33:27

A vázlattervbeosztás: szólok tehát a többieknek hogy leszünk elsők; javaslom persze a többiek megnézését is, biztos érdekes lesz - a beosztás imhol látható:
www.kozep.bme.hu/?l=cikkek&id=416