Az ÓVÁS! Egyesület javaslata

2011. január 30. 22:40 - mB

A Városképp blog cikke:

...semmilyen koncepció nem jött létre az elmúlt években. Ezért az ÓVÁS! Egyesület, élén az általunk is sokat forgatott Védtelen Örökség  című könyv szerzője, Perczel Anna, kidolgozott egy alternatív rendezési javaslatot, amelyet a Centrál Galériában állítottak ki.

(Néhány bekezdés, saját kiemelésekkel)

Ez az alternatív terv azért jó, mert ügyel a negyed szerintünk legfontosabb jellemzőire: a tarka épített környezetre,  az utcaszerkezetre, a passzázsoknak köszönhető átjárhatóságra és az elmúlt években kialakult fiatalos vigalmi negyed jellegre.

Négy fontos kérdés van a zsidónegyedben: a beépített és az üres telkek, a zöldterületek, a passzázsok és forgalmi helyzet sorsa. Utóbbi lényege hasonló a ma mindenhol tervezett változásokhoz: autós forgalom korlátozása, vele szemben a tömegközlekedés, a gyalogosforgalom és az alternatív közlekedési módszerek előnyben részesítése. Úttest és járda egy szintbe hozatala, parkolóhelyek egy részének megszüntetése, utcák beengedőképességének csökkentése, kerékpárosoknak kétirányúsítás. Fontos a Klauzál tér felszabadítása és a negyed élete szempontjából központi szerepének visszaállítása parkosítással, sportpálya létrehozásával.

Belső parkokat hoznának létre a házak udvarán, kettő nagy tömb udvarait pedig összenyitva az utcáról is elérhetővé tennék: a Dob utca-Klauzál tér-Wesselényi utca-Kazinczy utca határolta tömb udvarai lehetnének átjárhatóak a Dob utca és a Wesselényi utca felől (lsd. fenti kép), valamint a Király utca 27. és a Kazinczy utca 45. között lehetne közlekedni udvarokon és passzázsokon keresztül, láthatóvá téve így az egykori gettófal egy maradványát, amelyre egyébként is nagy hangsúlyt fektet a terv: a gettófal megmaradt részeit védendőnek és bemutatandónak tartja.  Megnyitná továbbá a többnyire lezárt passzázsokat is az ÓVÁS! alternatív tervjavaslata, és újakat is létrehozna, például a Dohány utca és a Síp utca között.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr952626462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.