Otthon a városban: Sargfabrik

2011. január 13. 21:48 - mB

SARG from Marosi Balint on Vimeo.

Az Urbanes Vohnen nevű (nahát, minket is így hívnak - majdnem) honlapról.

Sajnos nagyon rossz a felbontása, és németül is van - ha valakinek van kedve egy pár mondatos összefoglalóval gazdagítani minket, azt megköszönjük, bár azért nagyjából érthető. Nagyon beszédes - és szimpatikus - hogy a lakók, az ÉLET szemszögéből mutatja be a film az együttest.

Azért az látatlanban is megsaccolható, hogy a lakók korábbi beszámolójától nem lehet messze a dolog.

További olvasnivaló (szintén német): 10 Jahre Sargfabrik (pdf, klikk a képre):

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr762582207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KCsD 2011.01.13. 22:22:15

Vissza a gyökereinkhez! :)

Entschuldigen Sie bitte, aber ich bin nicht so gut aus deutsch.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.01.17. 10:50:06

Németül én se tudok, de azért így is elég sok minden érthető volt a beszélgetésekből, meglepetésemre: szomszédság, ismeretség, közös tervezés, jóság. :-)

Amúgy meg tényleg javasolható (=kötelező) a lakók korábbi beszámolója/interjúja.

MLilla 2011.01.17. 13:50:32

Röviden-tömören:
kezdeti fő célok: hosszútávú, tartós, önálló hely létrehozása. Kezdetben kb. 30 ember vásárolta meg a régi gyárat, teljesen különböző elképzelésekkel. Az építészek nagyon sokat foglalkoztak a belső terek kialakításával (is), amelynek egyik sarkalatos pontja a belmagasság, ennek könnyebb érzékeléséhez megépítettek egy 1:1 modellt.
Van egy közösségi konyha, ami a vártnál sokkal sikeresebb, kb. minden este főznek ott kisebb-nagyobb csoportok.
Rengeteg közösségi hely van, ahol rendszeresen sokszínű programokat szerveznek, kicsiknek-nagyoknak, mindenféle társadalmi-közösségi csoportnak. A fürdőház (Badehaus) 24 órás nyitvatartással üzemel, mindenkinek van hozzá kulcsa ("nagy fürdőszoba"-koncepció).
A lakók nagyon jól érzik magukat, imádják a sok zöldfelületet, többen is mondják, hogy a Sargfabrik tulajdonképpen falu a városban. Mindenki ismer mindenkit, odafigyelnek egymásra, törődnek egymással a lakók. Természetesen vannak konfliktusok is, mint minden közösségben, de azokat tisztázzák, megbeszélik egymással.

MLilla 2011.01.17. 13:53:41

Nagyon jó, legalábbis nekem nagyon tetszik, én is szívesen laknék itt :)

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.01.18. 00:05:02

Kösz a fordítást, nagyon jó!

A videó minőségén azóta is fanyalgok, de ez van, aki jobbra vágyik (képileg, kicsit), annak ott a "Teljes élet a koporsó előtt" filmecske: tarsas2010.blog.hu/2010/03/18/teljes_elet_a_koporso_elott

Nekem ebben a fentiben az is érdekes, hogy Johann Winter építésztt szólaltatják meg, aki azóta nem tagja már a BKK-3 irodának, és nem is lakik a házban (szemben a másik építésszel, Franz Sumnitschcsal). Tehát elég régi lehet a film, olyan 2000 körüli vagy korábbi.