Rolex Learning Center

2011. január 05. 22:40 - mB

rlc05.jpg

Egy elegáns mozdulat: alul vasbeton födém, felette a karcsú oszlopok fa-acél szerkezetet hordanak, gipszkarton burkolattal.

rlc04.jpg

A ház egy gesztusra épül fel, az viszont egyszerűségében is olyan gazdag, többrétegű, többolvasatú téri világot hoz lére, ami egyszerre felel meg a nagyvonalúság, a reprezentativitás igényének, és egyszerre csábít játékos felfedezésre, bebarangolásra, a födém kínálta mesterséges táj bejárására, a kis színes babzsákokon való heverésre, így tehát adekvát választ ad az egyetemi funkció kettős követelményére. A funkció ugyanakkor önmagában feltételez egy fajta fegyelmet, csendet, így az egyes, egy légtérben levő funkciók akusztikailag nem szabad hogy zavarják egymást (nem beszélve a ténylegesen elzárt helyiségekről).

rlc03.jpg

(Valahol olvastam egy kritikát a használhatóságot illetően: vihar esetén az automatika nem hagyja leengedni az árnyékolókat, így egy ilyen felemlegetett esetben nem lehetett a nagyteremben vetíteni. A laptopot használókra gondolva is túlzásnak tűnik a megnyitások mennyisége, a napfény mértéke.)

Miközben érdekes vita lehet, hogy túlzó eszközökkel él-e a ház, mennyi felesleges teret hoz létre, illetve ezek valóban feleslegesek-e, érdemes az épületet a túlzások és feleslegesség tekintetében összevetni a dunaparti CETtel: míg a CET a forma érdekében küzd véres verejtékkel a használhatóságért (felszeletelt buborék, lehetetlen födémcsatlakozások, stb.), addig ez az épület a tereivel nagyvonalú. Nagyvonalú, és nagyon gazdag: konvex és konkáv, sík és lejtős, mély és magas, befelé forduló vagy kitárulkozó… mozgásra, bejárásra, élményekre, felfedezésekre csábít – sokféle és sokféleképpen szerethető helyeket kínálva fel. Bizonyára költséges volt, de a statikai bravúron túl sokszínű építészeti világ jött így létre, sokféle használati módot felkínálva a benti életnek, az egy-gesztusúsága ellenére - pont azt remekül kihasználva - igen-igen gazdagon.

rolex_01.jpg

Ha a formával sikerült már itthon pazarolni, volt is rá pénz (CET), akkor azt kívánom magunknak, hogy bár „pazarolna” valaki így nálunk a térrel…

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/800_p26srk_DSC_5274.jpg

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/800_624h3k_DSC_5276.jpg

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/800_zfwyxb_DSC_5277.jpg

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/800_mpv2xd_DSC_5279.jpg

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/800_nfzvbd_DSC_5325.jpg

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/800_51jv93_DSC_5336.jpg

További képek az építészfórumon (a szöveget őszintén szólva kerülném); és persze szerte a neten, nagyon szépek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr32563823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.