Buborék kontra Födémek: szeletelt CET

2010. december 20. 23:13 - mB

A napokban volt egy bejárás a CETben a beruházó szervezésében, ahogy 10-10 perces időtartamokban mutatta be a házat (az irgalmatlan hidegben) a statikus, a beruházó, illetve a kivitelezés különböző szakágai.

Fantasztikus volt látni azt a lelkesedést és energiát, amit az egyes ágak belefektettek az épületbe - a csoportosulásból egyetlen egy csapat hiányzott: aki az egészet összefogta volna, azaz maga az építész.

A ház összes konfliktusa nagyjából ebből következik: a koncepció alapja a "rajzoljunk érdekeset, aztán lesz ami lesz" volt: ebben a társtervezők mint rész-egységek végül is jól vizsgáztak - az építész meg hazament. És ezek a konfliktusok tök függetlenek attól, hogy "standard" vagy "non-standard" volt a tervezés-kivitelezés, hogy pontosan milyen technológiát is használtak - egy ilyen többszörgörbült felület ilyen brutálisan befödémezve nem eredményezhet mást, mint amit eredményezett: katasztrofális találkozásokat (karambolokat), megoldatlan csomópontokat, és a nagyvonalúság kósza gondolatának is a villámgyors elpárolgását.

Ott beszélgetve arra jutottunk, hogy ha egy háznak vannak nagyobb odafigyelést igénylő részei, kritikus csomópontjai (vápa, hőhidak, stb.), akkor ez a ház maga egy hatalmas kritikus csomópont, finom érzékenységgel a közraktárakhoz kenve.

Nagy Anna statikus: elképesztő munkával egy külön szoftvert fejlesztettek ki a csomópontok erőinek lemodellezésére.

Lent: a buborék tűzvédelmileg is egy laza sétagalopp volt csupán.


De sétáljunk végig a házon:

A födémháború - alulról:

A Buborék talajrandevúja:

"Átugrom a harmadikra!" - mondta a második emeleti homlokzatszakasz:

A háború:

Kisebb helyi küzdelmek - a cső pont az elvékonyodó részével robban a födémsíkba:

A Csomóponti Tömegszerencsétlenség mellett érdemes megfigyelni a pár centis darabot, ami egy fenti csőből átkacsint a födém fém peremén fent. Maga az ÁTHATÁS - ó Szoboszlai Mihály, ne hagyj el!

Végülis fotogén:

...amíg észre nem vesszük a sprinklerek csöveit véges-végig mindenen:

És embermagasságban a nehéztüzérséget. Hejj.

Ööö... vagy majd álmennyezet lesz?...

Újabb kényszeredett talajfogás:

Ezen a finom áthajláson egyelőre az építési kosz gyűlik - viszont ehhez a belső térhez majd normál üzemben is ipari alpinista kell, vagy valami turbó takarítónő:

A kör nem szereti a többszörgörbülést:

A talajcsatlakozásnál szétázott cserépléc ismerkedik a high-tech léttel:

Vagy a tükör volt torz?...

javasolt irodalom:

  • Bálnává vált - a Fővárosi blog épületlátogatása, sok képpel: előzmények, tervek, építés.
4 komment
Címkék: budapest ciki 5ker

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr1002529128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a fabritius 2011.01.26. 16:09:35

a buborék-födém probléma mindenhol hagy kívánnivalót maga után. a grazi kunsthausban is ugyanolyan esetlenek a csatlakozások. a legésszerűbb megoldás az lenne, ha a buborékot meghagynák egy térnek.

Cucurbita Maxima 2011.01.27. 00:04:47

tájékoztatásul:

feljelentés lehet a vége a Duna-parti CET-nek

www.stop.hu/articles/article.php?id=812202

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.03.04. 09:52:20

ez az épület lesz a téma jövő kedden a Kritika kurzuson.

www.kozep.bme.hu/?l=tantargy_det&code=18

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.09.18. 16:34:37

"Az előterjesztés szerint már most látható, hogy megsüllyedtek az oldallépcsők, javítani, fugázni kell a látszó tégla felületeket. A betonaljzatok nem elfogadhatóak sem magasságilag, sem minőségileg, az üvegszerkezetek tartószerkezetileg gyengék, át kell alakítani őket. A felvonók, a tűz- és füstjelzők, a CO-érzékelők, gyengeáramú rendszerek hiányosak, a garázsüzemeltetési rendszer (pl sorompó) teljes mértékben hiányzik.

Az előterjesztés szerint a munka becsült időtartama a szükséges műszaki javításoktól függően 9 és 21 hónap közé tehető. A közgyűlésen elhangzottak szerint a vizsgálatot és a költségbecslést a Műegyetem készítette."

index.hu/belfold/budapest/2012/09/18/cet_ket_ev_mulva_sem_lesz_atadva/