A berlini Kígyó (Bundesschlange – The Federal Snake)

2010. szeptember 07. 16:04 - mB

Ez a hatalmas lakóépület a kormányzati dolgozóknak ad otthont. A 300 méter hosszú főépület terveit Georg Bumiller készítette, az alapja egy hullámzó, kígyózó vonal. Ehhez a 718 lakást tartalmazó komplexumhoz csatlakozott később további négy háromszögű blokk, Urs Müller, Rhode & Wandert munkája.

A tiszta, nagyvonalú telepítési gesztus miatt az együttes igazán szép, méltó a kormányzati környezethez, ugyanakkor a hatalmas méret mellett (ellenére) a kígyózással kialakuló nagyon egyszerű alapfelállás szépen differenciálja a külső tereket: kellemes léptékű kertek, udvarok jönnek létre.

A hosszú kelet-nyugati sáv a Szövetségi Szalag, a "Band des Bundes". Ennek a nagyvonalúsága aldja meg az alaphangot, ez kígyózik tovább a lakóházban (klikk):

Az alaprajzra is lehet kattintani - a lakások sajnos csak sejthetőek, de egy fogatolt rendszert vélelmezek, ugye kelet-nyugati tájolással, a földszinten kis saját udvarrészekkel. Az egész alatt mélygarázs van.

Láss csudát: erre is lehet kattintani, és 3D-ben nézhető egész Berlin:

A fentire kötelező kattintani, a kínálkozó "Install 3D" ablakot bezárni, és utána a kis "környilakkal" négy különböző szögből is megnézhető bármi.

De vissza a házhoz: az egyik, a zártabb homlokzat 2-3 ablakmérettel operál, játékos és nagyvonalú egyben (klikk):

...míg a másik nagy megnyitásokkal integet a park és a folyó felé:

http://www.architravel.com/files/buldingsImages/bulding1015/The_Snake_2.jpg

Kígyó, kígyó, kigyógyít.

- bumillerarchitekten.de

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr732277988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reekaa_p 2010.09.09. 12:55:02

Végre egy kis újdonság a szemnek. Tök véletlenül találtam rá a kigyógyító kígyónknak ősidőkből ( 1946) származó elődjére, bár már annyi ilyen forma tekereg a világon, szóval csak feltételezhetjük, hogy őse.
Ééés még témában is passzol, merthogy kollégiumról van szó.

A zárt homlokzat engem emlékeztet a pikkelyes mintás kígyó bőrre, a kis ablakok ( gondolom wc) nem cikik, tök jól illik a mintába!