e3 Berlin - faszerkezetű, hétszintes társasház

2010. július 19. 20:09 - mB

http://static.urbarama.com/photos/medium/14135.jpgEgy remek társasházat volt módunk megnézni múlt héten Berlinben, s mivel érzékelem, hogy újabb színes épület- és térelemzések nélkül a nyaratok fabatkát sem ér, hát mellékelek pár színes ábrát.

Vizsgált épületünk nem csupán anyaghasználatában - Európa legmagasabb faszerkezetű épülete (!!!) - de térhasználatában is izgalmakat rejt. Kéretik felkészülni és figyelmezni - de következzen először a hivalalos ismertetés, még előtte egy kis filmbejátszás:


Előre kell tekerni - a házról 5:48 és 9:27 között van szó.

https://karmatrendz.files.wordpress.com/2009/11/e_3_housing_in_berlin_14.jpg?w=960

Tervezői szándék volt egy nyitott épület létrehozása – szemben a Berlinben szokásos tűzfaltól-tűzfalig, azonos párkánymagasságot tartó tömbrekonstrukciókkal. Ez csak egy „baugruppe”, egy építőcsoport keretében volt megvalósítható, hiszen ők inkább érdekeltek és motiválhatóak voltak, mint egy befektetői csoport.

Az épület fa oszlop-gerendás szerkezetű, fa-vasbeton vegyes födémekkel, a közlekedés különálló lépcsőházban zajlik. 2002 előtt a német tűzrendészeti szabályok csak háromszintes faépületekre adtak engedélyt, a jelenlegi szabályzók is csak ötre – a hét szint így igazi különlegességnek számít, amit a tűzoltóhatóságokkal való szoros együttműködéssel sikerült elérni. Az épület új standardot állít fel a fa szerkezetű, ökologikus épületek részére. 

https://karmatrendz.files.wordpress.com/2009/11/e_3_housing_in_berlin_09.jpg?w=960

A "baugruppe" fogalma ugye ismerős a korábbi berlini példa okán (Roedig-Schop, amúgy velük beszélgettünk is), de nézzük most az itteni épületünk térszerkezetét.

A lépcsőblokk vasbeton, az épület maga pedig favázas - emiatt a feszes, négyzetrácsos raszterháló - izgalmas látni, hogy ebben a szigorú szerkesztésben is nagyon racionális, levegős és nagyvonalú tereket képesek létrehozni.

A szürke zóna a közlekedésé - innen mindent jól belátni, közben én (a lakó) is látom hogy ki jön-megy, és a lakás előtt kialakul egy kis (=nagy) fogadóterasz, ami (a nagyvárosi helyzet ellenére) egyfajta családiházas jelleget kölcsönöz a lakásnak - a harmadik emeleten!

Érdekes, hogy a nappali négyzete teljesen középre kerül, mégsem válik elzárt, sötét lukká: minden innen nyílik, mindennek ez a szíve, a közepe:

Na jó, az kérdés lehet hogy ez a nappali pontosan hogy is rendezhető be, de nagyon jól összenyitható a csatlakozó terekkel, így - hitem szerint - nappali-konyha-étkező kombóként remekül használható. És még a fürdő is homlokzatra került.

Hozzátartozik, hogy minden szint különböző kialakítású, amire a vázszerkezet lehetőséget is ad - itt megnézhetőek az alaprajzok.

http://www.baunetzwissen.de/imgs/1/5/2/5/7/2/5/fae0cff6f746b55d.jpg

A különválasztott lépcsőház elsőre pazarlónak, luxusnak tűnik, de így nyer az épület egy harmadik homlokzatot is - nem mellesleg egy ellenőrizhető, de bizonyos szempontból "be is lakható" lépcsőházat. Kialakul ugyanakkor egy keskeny "kapualj-szerű" fogadótér a földszinten (innen nyílik az építésziroda), ahonnan feltárul a már teljesen privátnak mondható hátsó udvar.

Nemde tágas? De:

http://2.bp.blogspot.com/-4EqyzqzQo2s/UKoXv_G-qwI/AAAAAAAAC9o/AkyIuw7YAtQ/s1600/i_Bild-060_1024x768.jpg

Igen, igen, ezek jó nagy, luxuslakások - szintenként egy (a másodikon kettő). Hozzátartozik ugyanakkor, hogy a luxust nem (csak) alapterületben, de fényviszonyokban, és főleg térhasználatban biztosítja.

https://karmatrendz.files.wordpress.com/2009/11/e_3_housing_in_berlin_08.jpg?w=960

No, így hazaérkezni milyen lehet?...

Érdekes, hogy bár a ház valóban fából készült, az anyag maga sehol nem látszik (csak a plafonokon), de ez nem is volt céljuk: egy gyorsan építhető, ökologikus anyagot kerestek, nem esztétikai, látványszempontok vezérelték a tervezőket. Pedig tényleg fából épült:

https://karmatrendz.files.wordpress.com/2009/11/e_3_housing_in_berlin_05.jpg

Egy nagyon jó videó is megnézhető itt - angol felirattal, sajnos nem tudom ide beágyazni.

További cikkek:
www.e3-berlin.de - az épület honlapja;
- e3 Berlin - miesarch.com (talán a legrészletesebb ismertető)
- Wohnhaus in Berlin von Kaden Klingbeil eröffnet - Baunetz.net;

* * *

tervezők:

e3 Berlin KADEN KLINGBEIL ARCHITEKTEN / Tom Klingbeil, Tom Kaden - 2010 Esmarchstraße 5.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr532161979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.