Porta Barbakán, Pécs

2010. május 08. 09:10 - mB

pobarbakan.jpgPatartics Zorán:

A szakma érzékenyebb része megkülönböztetett figyelemmel kísérte a ház építését. Az építtető Csizmadia Ferenc és a tervezőpáros Cságoly Ferenc és Keller Ferenc személye, valamint a helyszín külön-külön is elegendő okot adott erre. A beruházó és egyben kivitelező Csizmadia Ferenc igényessége és szakértelme szakmai berkekben jól ismert, és a régióban, de országos szinten is igazi kuriózum. A két építész, illetve irodájuk a kortárs hazai építészetben mértékadó.

http://www.portabarbakan.hu/uploads/hazak/4/346.jpg

 

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_120xkq_6.jpg

Az épület külső megjelenését háromféle jelleg összefonódása jellemzi. A három jelleg alapvetően három burkolóanyagot jelent - követ, téglát, vakolatot. Mindhárom jellegnek-anyagnak más és más az építkezése, a homlokzati "játékszabálya". A kőburkolatú részeken hagyományosan építkezik az architektúra, a falakon a nyílások elhelyezkedése szabályos és egyenletes ritmusú. A téglaburkolatnál kicsit lazább a rend; a nyílások vertikális értelemben rendezettek - födémtől födémig tartanak - de horizontális rendjük változó, komponált ritmusú. A vakolt felületek oldottak a leginkább, a nyílások lehetnek rendezettek és komponáltak az adott homlokzatfelületnek megfelelően.

 http://www.portabarbakan.hu/uploads/hazak/4/353.jpg

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/phpGv5IuG_04.jpg

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/phpjiNPuH_11.jpg

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/phpy2c339_fsz.jpg

(Fent: csak az első ütem alaprajza, a teljes épületről nem sikerült találnom.)

 http://www.portabarbakan.hu/uploads/hazak/4/355.jpg

 http://www.portabarbakan.hu/uploads/hazak/4/348.jpg

 http://www.portabarbakan.hu/uploads/hazak/4/351.jpg

2006-ban az épület a Bick 2006 Award elnevezésű rangos nemzetközi pályázat első díját kapta.

*

- Patartics Zorán: A példamutató Porta Barbakán;
- Keller Ferenc ismertetője az Építészfórumon;
- Sok fotó a BÉK honlapján;

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr641983238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reekaa_p 2010.05.08. 11:42:48

szép. tetszik, hogy mind3 burkolathoz hozzárendeltek egy elvet, amihez igazodnak, és adtak neki rangsort is. A kőburkolat meg azért szép, mert távolról olyan mintha vakolt felület lenne.