Kilátások a lakáspiacon, 2010

2010. május 01. 23:10 - mB

http://blogol.hu/pikz/kdorozs/00004384.jpgA Tőzsdefórum cikke:

Jelentős változások előtt áll az újépítésű lakások piaca, ami a szakértők szerint már a közeljövőben lakásszám csökkenést és áremelkedést hozhat. (...)

Beruházói várakozások szerint év végére érezhető lesz a lakáskészlet apadása és az ezzel járó lakáshiány - mondja Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési igazgatója.

 Ez ugye egybecseng egy korábbi lakáshiány cikkünkel. No de tovább:

Az Elephant Holding elemzésében felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi 2 évben közel 50%-kal csökkent az újlakásokra kiadott építési engedélyek száma - ezt igazolja a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe is - valamint ezzel párhuzamosan csökkent a megépült és átadásra került lakások száma is. Jóllehet egy olyan európai fővárosban, mint Budapest, ahol az agglomerációval együtt több mint 2 millióan élnek, évente legalább 15-20 ezer új lakás építése lenne szükséges ahhoz, hogy a lakás-állomány ne öregedjen el, és megtörténjen az egészséges ingatlan cserélődés.

*

Aztán, egy másik forrás: 

Otthonteremtési program (építészfórumos link):

Az utóbbi években a lakásügy hiányzott a kormányzat fókuszterületei közül, nincsen országos lakásprogram, nincsenek távlati lakáspolitikai célkitűzések, jövőkép. Ez nem megoldásokhoz, hanem problémákhoz, változó sikerű, jórészt utólagos intézkedésekhez vezetett.

 

A nemzeti vagyon és az állampolgárok megtakarításának jelentős részét az ország lakásállománya teszi ki. A lakás ugyanakkor nem luxus, hanem létfeltétel, a családi élet színtere. A lakáskörülmények alapvetően befolyásolják a jövő nemzedékének szocializációját, életminőségét, egzisztenciális esélyeit.

 

A mai magyar lakásállomány avultsága miatt és a lakásállomány folyamatos megújítása érdekében évi 40.000 – 50.000 lakás építése indokolt. A lakásépítésekre az ország kialakult (most még megőrizhető) ipari kapacitásokkal, munkaerővel rendelkezik. Egy működő lakásépítési ágazat a gazdaság egyik motorja, a gazdasági fejlődés, a munkaerő mobilitás ösztönzője lehetne. 

 

A lakás az emberek döntő többségének a legfontosabb vagyontárgya, egy élet munkájának az eredménye, sokak szemében a létbiztonság alapja. A magántulajdonú lakások fenntartása sok helyen nem megoldott; a bérlakás állomány, a bérlakásépítés aránya kirívóan alacsony.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr801967552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.