Füstmentes kérdések

2010. április 20. 21:21 - mB

http://7torony.hu/pictures/16267.jpgLegtöbbeteknek külső lépcsője van, talán csak Györgyit és Csabát érinti a füstmentes lépcsőház igénye, amivel kapcsolatban magam is bizonytalan vagyok, illetve a szabályzók is nemrég változtak.

 

Összeszedtem a most elérhető szabályzókat erre vonatkozólag, amik mentén talán el lehet indulni:

Az épületek kiürítésének követelményei:

"Ez a cikk még a korábbi jogszabályok alapján készült. Az új OTSZ figyelembe vételével frissített változatot hamarosan közöljük."

Középmagas, illetve magas épület

A lépcsőházakra vonatkozóan magasabb szintű követelmények a középmagas épületek és magas épületek esetében (A tűzvédelem és polgári védelem műszaki követelményeiről szóló 2/2002. (I 23.) BM rendelet 5. számú melléklet I/4. fejezet 4.1. szakasz) a következők:

Amennyiben a lépcsőház összeköti a pincei szint(ek)et az épület többi szintjeivel, akkor a lépcsőházat a pinceszint(ek) helyiségeitől független módon szellőztetett tűzgátló előtér közbeiktatásával kell kialakítani. A szellőztetés tényleges módja ebben az esetben nincs szabályozva, de helyesen túlnyomást jelent.

Ha ez a kialakítás nem, vagy csak nehezen megoldható, akkor a pincei szint(ek)et kiszolgáló lépcsőházat az épület más lépcsőházától függetlenül kell létesíteni.

Zárt lépcsőház legfelső szintjén vagy tetőfödémén - a füstmentes lépcsőházak kivételével - hő- és füstelvezetőt kell kialakítani. A vízszintes helyzetű füstelvezető szabad (nyitott állapotú) nyílásmérete a lépcsőházi alaprajzi vetület 5%-ának megfelelő nagyságú legyen, azonban 1 m2-nél kisebb felületű nem lehet. A függőleges helyzetű füstelvezető szabad felület méretét az előzőhöz viszonyítva 50%-kal növelt felülettel kell kialakítani. A füstmentes lépcsőháznál ez annál kedvezőtlenebb kialakítású, minél magasabb a lépcsőház, mivel a lépcsőházba esetleg a földszinten vagy az I. emeleten beáramló hő és füst csak annak legfelső pontján tud távozni, veszélyeztetve így a menekülést.

 

Füstmentes lépcsőház: - (MSZ 595/1)

A nyitott vagy az olyan zárt lépcsőház, amelybe az épülettűz alkalmával képződött füst és mérgező égésgázok bejutásának lehetősége oly mértékben van korlátozva, hogy a lépcsőház az épület biztonságos kiürítésére és mentésre meghatározott ideig alkalmas marad.

*

Országos Tűzvédelmi Szabályzat:

I/7. FEJEZET - Kiürítés

1. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

1.2. Az eltávozást a szabadba, átmenetileg védett térbe, tűzszakaszba, füstmentes lépcsőházba kell biztosítani. A kiürítési terveknek biztosítaniuk kell e terek további, megfelelően biztonságos elhagyásának lehetőségét a szabadba. A füstmentes lépcsőház közvetlenül a szabadba, vagy a „védett téren” keresztül a szabadba biztosítsa a kiürítést.

Itt talán van egy lehetséges kibúvó (pirossal):

II. LÉPCSŐHÁZAK HŐ- ÉS FÜSTELVEZETÉSE, FÜSTMENTESÍTÉSE

1. LÉPCSŐHÁZAK KIALAKÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI

Füstmentes lépcsőházat kell létesíteni ott, ahol jogszabály vagy a tűzvédelmi szakhatóság előírja.

1.1. Többszintes épületekre vonatkozó előírások: A többszintes épületekben a lépcsőházak hő- és füstelvezetését biztosítani kell. A hő- és füstelvezető szerkezet beépítési helyét a következőképpen kell meghatározni:
a) zárt nem füstmentes lépcsőház esetén annak legfelső szintjén,
b) vagy a tűzvédelmi szakhatósággal egyeztetett módon. A hő- és füstelvezető ezen jogszabály szerinti hatásos nyílásfelülete zárt nem füstmentes lépcsőházak esetén az alapterület 5%-a, de legalább 1 m2 legyen.

1.2. Középmagas épületekre vonatkozó előírások:

1.2.1. Legfeljebb 4 fogatú középmagas lakóépületekben zárt nem füstmentes lépcsőház is létesíthető. Amennyiben gravitációs füstelvezető rendszer kialakítására nincs mód, szellőző ventilátorral üzemeltetett füstelvezető rendszer is létesíthető. A vízszintes füstelvezető mérete a lépcsőház alapterületének legalább 5 %-a legyen, melyet függőleges kialakítás esetén 50 %-kal növelni kell. A ferdesíkú elvezető méretezési elvét lásd I. 3.3.4.2. pontjában. Gépi elszívás esetén minden szükséges m2-re 2 m3/s teljesítményt szükséges biztosítani. A füstelvezető indítását az épület valamennyi szintjéről biztosítani kell. Automatikus beépített tűzjelző berendezés létesülése esetén a füstelvezető a tűzjelző jelére is induljon.

1.2.2. Egyéb középmagas épületek esetében a biztonságos kiürítés érdekében füstmentes lépcsőházat kell kialakítani.

Tehát ennek a fenti OTSZ-nek a végét, az II. LÉPCSŐHÁZAK HŐ- ÉS FÜSTELVEZETÉSE, FÜSTMENTESÍTÉSE fejezetet érdemes olvasgatni.

Szólj hozzá!
Címkék: füstmentes otsz

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr891938220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.