„Az üveghegyen túl” - Simplon társasház, T2A (KCsD)

2010. április 10. 07:11 - mB

Pénteken volt szerencsém bejárni a nemrégiben elkészült Simplon lakóházat a tervező építészek (Turányi Gábor és Turányi Bence) vezetésével. Idáig a házról csak felszínes ismereteim voltak, mindig csak a Bercsényi utcán sétálva szemléltem a homlokzatot, megakadtam az épület külső burkán és nem kerültem hozzá közelebb. Most azonban megnéztem mi van az üveghegyen túl.

Megbízás

A fejlesztő ING az Allee projektet nem egységes épületként kezelte, hanem sok kis részre osztotta, összesen kilenc építésziroda dolgozott az egész tömbön. Ezzel akarták elérni, hogy az új bevásárlóközpont ne egy nagy dobozként érvényesüljön, hanem sok kisebb egymáshoz - különböző tömegekkel, anyagokkal - csatlakozó épület együttese legyen. Mintha a külön arculatú épületek nem is egyszerre épültek volna, így próbál léptékben illeszkedni a környező házakhoz.

Így esett, hogy az épület Váli utca felőli végére tervezett lakóházat két külön irodára bízták, akik egy bizonyos szintig nem is egyeztethettek egymással, nehogy hasonlítsanak egymásra az épületek. Hát ez sikerült. A visszafogott kőburkolatokkal és helyenként kiugró erkélyekkel finomított Lukács és Vikár építésziroda által tervezett épület a legkevésbé sem hasonlít a Turányiék harsány színekben bővelkedő üveghomlokzatos tömbjéhez.

Tömeg:

Már messziről jól látható az épület erőteljes hármas tagolása:

- a földszinten transzparens üzletek
- az 1-5. emeleten a lakórész színes, lakásonként egyedi színű homlokzata
- a 6. emeleten a luxuslakások, hátrébbhúzott fehér kontúrjai.

Megérkezés

Autóval a mélygarázson keresztül, vagy gyalogosan a Bercsényi utca felől lehet megérkezni. Utóbbinál kicsit zavaró, hogy ugyanolyan a földszinti üzletek bejárata mint a lépcsőházaké. Az előtér világos és tágas. Szemben a lépcső és lift, oldalt a postaládák és kukatároló kapott helyet. Már itt feltűnik az épület tiszta rendszere és kivitelezési precízsége, a padlótól a plafonig tartó üvegfelületekkel, a látszóbeton oszlopokat milliméter pontosan körülvevő burkolatokkal.

Közlekedő

Az U alakú épületben a két sarkon található egy-egy bejárat és lépcsőház. A kétkarú lépcső szinte kellemes méretű pihenővel, akusztikailag is igényesen kialakított. Mivel a lakások függőfolyosóról közelíthetőek meg a lépcsőház sincs bezárva.

A fix lamellás lehatárolás megvédi a lépcsőházat a beázástól, de így túl sötétre sikeredett. Elegáns a korlátok helyett kialakított vertikálisan végigfutó acélháló. A folyosók nagy része nyitott oldalsó, de a középfolyosós szakasz sem egy sötét lyuk, a folyosó végén egy kellemes légtérrel világítja meg a közlekedőt.

A lakások bejáratai között kellemes távolság alakul ki, nincs az a lakásba beesés érzet, mint sokszor a fogatolt rendszerű épületekben. A folyosó szürke szerelt greslapos világából üde színfoltként emelkednek ki az egyes lakások bejáratai. A legfelső szinten lévő luxuslakások már fogatolt lépcsőházból nyílnak, itt azonban lépcsőházanként már csak két-három lakás nyílik.

Lakások

A lakások nagy része 50-60m2 körüli – a ma leginkább eladható kategória. Vannak jó tájolású lakások, de előfordul északi is, amit a teljesen megnyitott homlokzat sem tud igazán helyrehozni. Tovább rontottak a helyzeten azzal, hogy eladási célból kettévágtak lakásokat, mert kisebb lakásokat sokkal könnyebb eladni, azonban így még több északi lakást csináltak! Szintén nem értem, hogy a függőfolyosó egyik oldala délre tájolt, így az onnan feltárt lakások is északiak lettek. Néhány alapvető változtatással sokkal több kellemes, napos lakást lehetett volna létrehozni.

A kétoldali homlokzatú lakások közül csak a folyosó végiek tudnak érvényesülni igazán, ezek a ház legjobb lakásai. Az oldalfolyosóról nyíló lakások szinte semennyire sem nyílnak meg a folyosó felé. A konyhának van egy kb 2 méter 20 centi magasan lévő résszerű nyílása, helyenként a perforált szürke fémlemez mögött. A folyosótól mármár börtönszerű elzárást túlzásnak érzem, így semmi esélye sincs, hogy kapcsolat alakuljon ki a lakók között, valamint a lakások is elesnek a a megvilágítás,szellőzés kedvezőbb lehetőségétől.

A nappalik és szobák homlokzatai teljes mértékben üvegből vannak, teljes belmagasságú üvegfelületekkel és a színes üvegkerámia bevonatos üvegtáblákkal. A használhatóság érdekében több szempontból is nagyon jó a loggiák külső síkján kialakított lamellás árnyékoló. Egyrészt hőtechnikailag: nem engedi túlmelegedni a lakást, másrészt a kilátás-belátás viszonyok megfelelő kialakításához: A lamellákat leeresztve teljesen ki lehet zárni a külvilágot, de ha a lamellák vízszintesen állnak a belátás ugyanúgy gátolt, viszont a fény megfelelően bejut és kilátni is ugyanúgy lehet, mintha fel lenne húzva a redőny.

Penthouse

A legfelső szinten igazi luxuslakásokat építettek, vizuálisan teljesen nyitottak, hatalmas fedett-nyitott és nyitott teraszokkal, zöldkertekkel, kis bambuszfákkal, felfutó-növényfallal.

Udvar

Azon túl, hogy gyönyörű zöld gyep borítja, és fák is vannak, gyakorlatilag használhatatlan. Ugyanis nem lehet rámenni, legalábbis nem könnyű. A földszintről egy kétméteres betonfalnak csapódunk, a ház mentén csak körbeosonni lehet.

Azon túl, hogy a különböző kertecskék térbeli plasztikájára kellemes kitekinteni az emeletekről nem sok pozitívumot tudok felsoroli mellé. Tovább rontja a helyzetet az Allee udvarra néző homlokzata, mely igencsak sivár. Ezt felfuttatott növényekkel próbálják eltakarni, még pár évig sikertelenül. Az udvar alatt teljesen be kellett építeni a területet az áruház miatt, és kétméteres földtakarást kellett kialakítani, de akkor talán jobb lett volna az udvart az első emelet szintjén kialakítani, így az oldalfolyosóról közvetlenül ki lehetne jutni a zöldterületre.

Kivitelezés, részletek

Turányiék már a tervezés korai szakaszában megegyeztek a befektetővel, hogy a homlokzat kialakítása szerelt jellegű legyen. Az irodaházas sarkok kialakítása mindenképp szerelt rendszert igényelt, ezért nem volt olyan különleges az itt megépített burkolati rendszer.

Az egész kivitelezésre a rendkívüli precízség a jellemző, az elkészített betonfelületeket utólag alakították, hogy a homlokzati burkolat a tervek szerint milliméter pontosan megépíthető legyen. A megépítés rengeteg munkával járt, a házról kb. 80-100 csomópontot készítettek, a homlokzat kivitelezés költsége a hagyományos ár kb. háromszorosára növekedett. A megépítés precízsége nem csak az utcai homlokzatban merült ki. A folyosókon hálós fém álmennyezet mögött vezetik el a vezetékeket, riasztórendszert.

Összegzés

A befektetővel történő első egyeztetés után már körvonalazódtak az épület elsődleges tulajdonságai, melyet az akkor szalvétára vetett skicc is jól mutat.

De milyen hosszú és munkával teli idő kellett, míg az ötletet valósággá alakították?! Az épület néhány alapvető dologban talán nem a legmegfelelőbb módon alakult, de a kivitelezés, a tervezői szándék és koncepció végigvitele, a ház épületszerkezeti minősége magáért beszél. Az én szememben legalábbis nőtt a Simplon udvar.

További linkek:
- Színes házakat Budapestre! (Octogon)
- Simplonudvar.hu
- T2a Architects
 

(írta-fényképezte: Kézér Csaba Dániel - köszönjük!)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr121908976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.07.06. 21:00:57

régi dolog már, de most szaladtam bele a házhoz érkezett (részben friss) hozzászólásokba, illetve egy lakó észrevételeibe:

epiteszforum.hu/node/16928#comment-12572

(lásd még a későbbieket is)

Igaziból a kritikák során nem igazán tudja szétszálazni a ház építészeti és egyéb problémáit, de ha jobban meggondoljuk, akkor egy házzal kapcsolatos (majdnem) minden probléma végső soron építészeti, így nem tanulság nélküli eltűnődni rajtuk. Akár ilyen apróságokon, hogy milyen a kapcsoló típusa, vagy milyen színű a padlóburk.

nod20 2015.02.18. 11:00:14

Mindenki ír a házról, de alaposan senki nem nézte meg vagy beszélgetett le a lakókkal.

Csak néhány szösszenet:
A kedves cikkíró fantáziája jó, mert a penthouse-ok "zöldkertjei virégágyás és egy beton növény kasztnik, azért ez messze van a kerttől. Kis bambuszfák nem nagyon voltak soha, felfutó-növényfal meg csak a belső udvaron van.
Vagy: a folyosók harmada sötét, de tény a több világos, mert azok nyitottak a belső kert vagy kifelé.
A látszó beton nem sikerült, ami elég kézenfevkő, stb. Pont a precíz munka...
Amúgy a lakók nem a járólapok színét neheztelik, hanem, hogy nehéz tisztítani. Ahogy a burkolatok közötti réseket is.
Az árnyékolókba rendszeresen letépi a szél, stb.

A lakók akik nagyon beszédesek) prémium árat fizettek a négyzetméterért. Ezért prémium minőség várható el, ebben a házban túl sok hiba van ezért az árért.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2015.02.18. 17:42:56

@nod20: Kösz, érdekes! Valóban kezd annyi idős is lenni a ház hogy az időben nyújtott teljesítménye is értékelhető legyen.

Bármi további kiegészítést is örömmel fogadok!

nod20 2015.05.05. 12:45:27

Az építész fórumon már kísértettem egy kicsit, ott részletesen írtam. Igazából a házban 3 dolog ami fájó:
1. A prémium csak a használt anyagokra igaz, minden más (megoldások, kialakítás, kivitelezés, stb.) erős átlag. Nem rossz, de nem prémium, ahogy hirdették magukat.
2. Lakhatóság a tervezőknél az utolsó helyen szerepelt, vagy nem értenek hozzá.
3. Igazán jót is lehetett volna alkotni, kicsi odafigyeléssel. Így csak egy erős átlag, ami szerintem erősen a "kihagyott lehetőség" kategória.