Sargfabrik - két újabb cikk

2010. március 31. 21:20 - mB

sarg 00.jpgHelyesebben nem feltétlenül új, de újonnan felfedezett. Nyilván sok az ismerős dolog, de fontos atekintetben, hogy sokminden jól összeszedve, koncentráltan szerepel a szövegekben.

Az egyik az arc' cikke 2001 áprilisából, ez volt az első írás a házról magyarul, egyben az egyik legátfogóbb és legalaposabb, nagyon klassz cikk - annyiban is izgalmas, hogy a szöveg eleje általában szól a bécsi lakásépítésről:

A koporsógyári lakóházkísérletek rövid története és tanulságai (pdf)

A közösségi cselekvés és létforma nagyon sok együttgondolkodást, jó kommunikációs készséget és vezetői képességet is igényel. Sokszor még a családi házak tulajdonosai is perpatvarban állnak egymással, noha mindössze egy közös kerítés életük minden érintkezési felülete. Hát még ha egy házban több helyiség is közös használatú... Ez merőben más, igen kulturált magatartásformát követel meg. (...)

http://static2.voxpublica.ro/wp-content/uploads/2014/02/fabrica-de-sicrie-eveniment-vara-Wolfgang-Zeiner.jpg

A történet végső tanulsága talán éppen ebből szűrhető le: boldogabban, okosabban élni – nem feltétlenül pénzkérdés. A bemutatott házakban olcsó lakások épültek. Az igazi értéket ezekben az együttműködés, az egymás segítése, a közös gondolkodásból és egymás tiszteletéből fakadó döntés- és cselekvőképesség adja. Szerintem, amit ők itt megvalósítanak – túlzás nélkül állíthatom –, a boldogság és az életszeretet egyik titka.

http://www.sargfabrik.at/docs/verein/images/Bewohner1.jpg


Sargfabrik lakóegyüttes, Bécs

Ez a másik cikk "csak" egy összefoglaló, sok újat az előző alapos munkához képest tehát nem ad (inkább abból táplálkozik), de nem árt tudnunk róla (forrás: a "net6ás" nevű titokzatos honlap).

http://www.gruendach.at/links/bilder_fotos/Wohnhausanlage_Sargfabrik,_1140.jpg


Na jó,még egy: fotók a születésnapi ünnepségről (2006):

http://www.sargfabrik.at/docs/verein/album/10-Jahres-Fest/slides/2006-10-21%2016-43-24.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr481885275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.