Carabanchel Housing - Dosmasuno arquitectos

2010. március 21. 12:02 - reekaa_p

 Végre felkerült a madridi társasház, mindenki kedvence:)

Az alaprajzokon pirossal jelöltem a lépcsőházakat, kékkel a lakástípusokat. A földszinten két fajta váltakozik, a sötétebb kék kisebb alapterületű, a világosabb a közlekedő túloldalán kap még egy szobát/nappalit illetve egy fürdőt. Érdekessége, hogy a közlekedő itt már privát terület, a lakás része.

Az első szinten megjelenik egy harmadik lakástípus, ahol a közlekedőn túl csak egy hálószoba került. A folyosó ( zölddel jelölt) az épülettömeg szélén feszül, egyfajta lineáris rendet teremtve. Felmerül a kérdés bennem, hogy a lépcsőházak száma nem túlzás-e. Minden harmadik lakást követ egy ilyen kubus. Kérdés még, hogy a folyosó megszaggatásával a ház tényleg jobban működik?... Blokkok alakulnak ki, megszakad a kapcsolatot a többi lakóval. Előáll olyan helyzet is, ahol a folyosó csak két lakást köt össze, valószínű ezek a lakók egyáltalán nem érintkeznek a többiekkel.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2008/08/930294378_0805-dosmasuno-carabanchel-013.jpg

A lakások főleg K-NY-i tájolásúak, két homlokzattal. A fenti keleti és északi homlokzaton a közlekedőket valamint a lakásokat emeltem ki, érdekes játékot adnak a ki-be ugráló fehér kubusok.

A belső udvar felé dinamikus megjelenés, az utca felé szigorú egyhangúság.

Legvégül a lakásalaprajzokat gyűjtöttem össze.

A nyilak a megérkezés helyét jelölik, alapvetően egyszerű szerkesztésű lakások, arányos méretekkel, kedvező tájolással. Ezt az egyszerűséget a belső homlokzatból merészen kiugró dobozok oldják fel, ahol a közlekedő privát átmeneti tér.

A szerkezetről és koncepcióról bővebben: Archdaily

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr41832489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.03.21. 22:32:11

„a lépcsőházak száma nem túlzás-e?” – én nagyon kíváncsi lennék hogy egy-egy ilyen épület megépülte UTÁN készülnek-e ilyes vizsgálatok; s ami még jobban érdekel, hogy a különböző feltárástípusok, lakástípusok kínálta élet minőség-különbsége vizsgálható-e szociológiailag vagy akármilyen módon.
Az mindenesetre fifikás ahogy a lépcsőházaktól indulva jobbra-balra szétdobja a „kockákat”, a színezett homin is az látszik hogy a bonyolult végeredmény egy egyszerű képlet kicsiny, de frappáns megrázásával születik (de miért nem megy ki a dobozok tetejére? Izgalmas és magától értetődő terasz lenne!)
A bónusz-szobákat úgy képzelem, hogy kamaszodik a gyerek, és kilökik (vagy kimenekül) egy kicsit a konzolba. :-) Nem? mert mintha szinte külön előtere lenne, tehát majdhogynem külön kis lakrész – csak ebédelni kell átmenni anyáékhoz. Szóval azért nem árt jóban maradni.