Nap - és nappálya diagram

2010. március 19. 09:21 - mB

Beszélgettünk tegnap pár szót a nappálya-diagramról - örvendenék (s majdani lakóink is) ha ennek lehetőségeit (és a fény mindennemű örömeit) kihasználnánk, felhasználnánk. 
Nem gondolom, hogy mindent-tudó szolár házakat kéne terveznünk, de alapvető időpontokra (nyári árnyékolás, téli benapozás) használjuk ezt fel!

Emlékeztetőül: ez tulajdonképpen egy szögmérő (a nap beesési szöge egy adott időpillanatban), tehát e nyomtatás-fénymásolás során tetszőleges méretre nagyítható-kicsinyíthető. A középpont mindig ÉN vagyok - vagyis a vizsgált pont/hely: ablak, szoba, homlokzatfelület.

Rákattintva pdf-ben lejön - ezt én szerkesztettem még pár éve, ahogy említettem is, nagyon egyszerű a menete, a metódusa, könnyedén előállítható a Zalaegerszegre vagy Dél-Jemenre vonatkozó diagram is.

Emlékeztetőül: ez a diagram (mivel helyspecifikus) Budapestre vonatkozik, kis lazasággal Magyarországra is vonatkoztatható.

*

És találtam is hozzá egy honlapot, ezekkel a segítő ábrákkal:

3 komment
Címkék: nap zöld

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr331851638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ponni 2010.03.19. 11:57:42

A tegnapi beszélgetés után ez a video jutott eszembe, ami nagyon fontos lehet pillanatnyi hangulatunk szempontjából:

www.youtube.com/watch?v=pw6RQAdE-fk

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.03.19. 13:38:37

Bolond! :-)
a legjobb a fantomkép!

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.03.20. 05:57:50

Holnap március 21.: azaz a tavaszi napéjegyenlőség. Mit jelent ez? Hogy a nap ugyanannyi ideig van "fent", mint amennyit "nyugszik", geometriailag pedig - lásd a diagrammot!), és hogy pontosan keleten kel és pontosan nyugaton nyugszik. Holnaptól kezdve hosszabbak a nappalok mint az éjszakák - így Panninak egy idő után be kell húznia a függönyt, ha este akar Spongyabobot nézni.

Ugyancsak kiderül a diagramról, hogy míg bármikor az évben egy adott pont árnyéka a nap folyamán egy ívet ír le, addig a napéjegyenlőség napján ugyanennek a pontnak az árnyéka EGY EGYENES LESZ. :-)

Ugyanez igaz szeptember 23-ára, ott meg a napok már rövidebbek lesznek az éjszakáknál.