Foghíj - a hivatalos beszámoló

2010. március 19. 21:15 - mB

http://beepitve.kek.org.hu/wp-content/uploads/2010/01/logo2.gifA KÉK honlapjára felkerült a konferencia beszámolója, a szöveges összefoglaló pedig itt olvasható (itt a fotóarchív-ban a konferencia képei) - Veronika beszámolója pedig egy kicsit több színnel és élettel ugyebár itt.

Ebből a számomra érdekesebb pár bekezdés:

 

 HSH, Berlin (róluk Réka is írt - erre van még egy csomó foghíjuk a saját honlapjukon):  

Harald Schindele & Markus Hirschmüller a HSH berlini építésziroda névadói. Az egyesítés után költöztek Berlinbe, ahol a város eredeti szövetét visszaállítani kívánó nagy építkezések között nekik is akadtak fontos munkáik, bár hozzáállásuk különbözött a hivatalos Stimann-féle irányvonaltól. A város különböző pontjain mutattak be munkákat, bővítéseket és foghíjbeépítéseket.

Bővítéseiknél a korai ipari építészet vagy épp kelet-berlini építészet eredeti részleteit, akár az anyagok kopottságát is megtartva adtak hozzá mai szellemben részleteket, míg foghíjbeépítéseiknél a benapozottság és jó térhasználat volt az elsődleges szempont. Maguk keresnek beépíthető foghíjakat, ezekre már a tervezés alatt ideiglenes funkciókat helyeznek, hogy mielőbb használatba vehesse őket a város. Sokszor egészen szűk foghíjakat építenek be, kihívás számukra ez a fajta helykitöltés. A homlokzatokon a célszerűség, a belsőket visszaadó őszinteség és a funkciót erősítő játékosság érződik, tudatosan keresett környezeti illeszkedésről szó sincs.

 http://www.ebers-architekten.de/typo3temp/pics/4476933370.jpg

 

A konferencia egy órán át tartó beszélgetéssel zárult. Főleg a külföldi meghívottakat kérdezte a közönség és az esemény kurátora. Kiderült, hogy a történeti városszövetben való építés Magyarországon sokkal nagyobb szakmai etikai vitát gerjeszt, mint más európai városokban.

Az illeszkedés kérdése nem merült fel, csak a magyar előadóinkban, de Dévényi Tamás is megerősítette a külföldi hozzászólók értékítéletét, miszerint nem a párkánymagasságok és ablakosztások tanulmányozása vezet jó építészethez, hiszen ez sosem volt így, még az egységesnek gondolt eklektikában sincs két azonos magasságú párkány. Értéket csakis a mai kor megértése révén teremthetünk, így itthon sokkal felszabadultabbnak kellene lennie az építész-szakmának.

*

Ez pedig Franz Sumnitsch (BKK-3) diavetítése egy osztrák Pecha-Kucha Night-on, Feldkirchben - gondolom kicsit hasonló lehetett az itteni konferencián prezentált anyaga is, bár ez igen-igen gyors:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr11853292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.