A lakók tapasztalatai - Sargfabrik (KCsD)

2010. március 18. 07:47 - mB

Közösségi területek

Az épület nyitottsága, a programok sokszínűsége egészen messziről idecsalogatja az embereket. Nincs az a bezártság érzet, bármikor bele lehet botlani egy ismerősbe, mindig lehet új emberekkel ismerkedni a kávézóban, a fürdőben, egy koncerten…

Persze nem működnének a közösségi funkciók ha a közelben lenne még egy ovi, vagy két utcával arrébb egy uszoda. Pont azért közösségteremtőek, mert olyan funkciók vannak itt, amire a környéken szükség van. Azonban ezeket fenn is kell tartani. Egy jó részét fizetett alkalmazottakkal oldják meg, de vannak olyan munkák is (kertészkedés, fürdő törölközők mosása) amiket a lakók egymás között felosztva oldanak meg.

A Miss Sargfabrikba terveztek egy helységet, ahonnan az ott lakók dolgozhattak / volna, ha nem akar mindenki a saját lakásában dolgozni. Így egy üres terem maradt, ami azonban nem az enyészeté lett, hanem azonnal elkezdték használni a legkülönbözőbb dolgokra: jóga, kis koncertek, kórus gyakorlás, gyerekek hobbiszobája lett belőle. Vagyis volt egyfajta ingerencia sok-sok dologra, aminek a helyigényét egy ilyen használaton kívül eső tér kiválóan biztosítani tudta.

A Sargfabrikban akarok lakni!

Sokan a lakók közül csak évek alatt tudtak beköltözni, vagy visszaköltözni, annyira nagy a népszerűsége. Sőt, van egy házaspár, akik a Sargfabrikban laktak, majd elváltak, de nem akarták elhagyni ezt az életformát, szerencséjükre akkor épült a Miss, így az egyikőjük odaköltözött. Legjobban kisfiuk, Zsoltika járt, akinek így csak egy utcát kell megtennie, ha átmegy anyutól apuhoz.

Lakások

A közösségi helyeknek eddig csak előnyéről beszéltek, hát itt kiütközött, hogy csak kicsik azért azok a lakások. Illetve a Sargfabrikban túl nagy luxusnak tartják a dupla légteret, a Miss lakásait meg túl kicsinek, oda csak 1 szülő plusz 1 gyerek fér el. Lakás szempontból legjobban Sumnitsch, az építész járt, aki beépített a lakása légterébe még egy szobát:

A Miss Sargfabrikban már nincs olyan jellegű pazarlás a terekkel, de a váltakozó belmagasságú lakásokban a kialakított rámpák azért néha megkeserítik a lakók életét (nem lehet kihasználni, nehéz takarítani). Általánosan azonban az ajtó nélküli egybe nyitott szobás lakások mindenkinek tetszenek, kellemes, nagy teret érzékel egyben a lakó. Nagyon pozitívan értékelték azt is, hogy mindenkivel leültek megbeszélni, hogy milyen legyen a lakása.

Építészet

Egyáltalán nem az a fontos, hogy néz ki az épület. Az már számít valamit, hogy milyen minőségben épült, a legfontosabb azonban, hogy a terek, a funkciók a megfelelő helyen méretben legyenek kialakítva.

(A beszámolók forrása a 2G építészeti magazin BKK-3-mal foglalkozó száma - összeállította Kézér Csaba.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr131848840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.