OTÉK - és a legális légtérlopás

2010. március 14. 15:40 - mB

http://www.etkkft.hu/v2/data/termekek/240_big.jpg- azaz: Országos Településrendezési és Építési Követelmények. Van aki szerint egy építész ezzel kel és ezzel fekszik - mindenesetre azért ILLIK tisztában lenni az alepvető rendelkezéseivel.
Szerencsére online is elérhető, méghozzá a legaktuálisabb - sőt, a tervezeteket is jelölő - változat, íme:

- oték -

Ebből egy nekünk esetleg fontos rész:

 A "fogalommeghatározások" közül:

90. Szintterület: az építményszint (vakolt, burkolt) épületszerkezetei által elfoglalt területtel növelt alapterülete (bruttó építményszint terület), amelybe nem kell beszámítani a földszinti fedetlen terasz alapterületét.

(...)

93. Telek beépített területe: a telken álló, a terepcsatlakozáshoz képest 1,0 m-nél magasabbra emelkedő építmények vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege. A 35. § (9) bekezdésének a) pontja szerinti épületkiugrás vízszintesen mért vetületi területét a telek beépítettségének számítása során figyelembe kell venni. A vetületi területek számítása során figyelmen kívül kell hagyni:

  • a) az árnyékszék, a terepszint alatti építmény, a melléképítmények és a telken és a telek határain álló kerítés,
  • b) mezőgazdasági, gazdasági és különleges beépítésre szánt területen a legfeljebb 9,0 m-es, egyéb területen a legfeljebb 4,50 m-es gerincmagasságú növényház (üvegház) és fóliasátor,
  • c) az építményhez tartozó előlépcső, valamint a terepcsatlakozástól legalább 2,0 m-rel magasabban lévő erkély, függőfolyosó, ereszpárkány, előtető - az építmény tömegétől kiálló részeinek - az építménytől számított 1,50 m-es sávba eső vízszintes vetületét.

(Kiemelések tőlem)

Ugye az utolsó bekezdés jelenti az "elegáns légtérlopás" estetét, amit a budapesti hagyományban erkélynek, függőfolyosónak vagy zárterkélynek hívhatunk - ez utóbbi valóban szerves része a belvárosi utcaképnek.

Tekintve hogy alaprajzi mélységben 1,5 métert ad nekünk, ezt érdemes is kihasználni.

http://www.szoborlap.hu/szobrok/fotok_37/4137_(3411)_berhaz_epuletdiszei_budapest_n_a_1908_2.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr291839034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.03.18. 20:58:06

tűzvédelem:
"Füstmentes lépcsőház (MSZ 595/1) - A nyitott vagy az olyan zárt lépcsőház, amelybe az épülettűz alkalmával képződött füst és mérgező égésgázok bejutásának lehetősége oly mértékben van korlátozva, hogy a lépcsőház az épület biztonságos kiürítésére és mentésre meghatározott ideig alkalmas marad."
www.tuzinfo.hu/?oldal=szakszotar&w1=F

Mindenesetre most frissiben megnézve pár épületet revideálom korábbi tétován hebegő önmagamat és azt mondom hogy NE csináljunk brutál zárt lépcsőházat. Lásd a mindennemű eddigi példákat!