Körkérdés

2010. március 09. 21:30 - mB

A hétfői beszélgetésen felmerült pár olyan szempont, amit érdemes megfontolnunk, amihez érdemes viszonyulnunk valami módon.

Összegyűjtöm ezeket a pontokat, szeretném ha reagálnátok rájuk, minél többen, minél többre, érdekel a véleményetek:

 

  • Bizonyos igényszint felett a fogatolt rendszer jobb, mint a külsőfolyosós. Nem mennek el az ablakom előtt, nem kell olyan sokáig fáznom míg hazaérek. Kevesebb ember is tartozik egy közlekedőmaghoz, ami nagyobb kényelmet és nyugalmat jelent.
  • A kétszintes lakások kialakítása vitatható de legalábbis megfontolandó - nem lesznek-e túl nagyok? Magyarországon amúgy is a kis lakások mennek a piacon, a kétszintes lakás bonyolultabb szerkesztést és - a való életben - sok eladatlan lakást jelent majd, nincs realitása.
  • Fontoljuk meg hogy kiknek, milyen csoportnak vagy rétegnek készülnak a lakások, ezzel együtt mérlegeljük a méreteket, gyűjtsünk példákat. Illetve: mennyiben lesz homogén a lakóösszetétel vagy mennyire fog ez keveredni? 

Ezek a fenti ravasz lépcsők innen származnak.

*

Csütörtökön a hétfőn beszéltek továbbgondolásaira leszek kíváncsi: közlekedőblokkok, feltárások, lakástípusok, utcakép, tömegformálás, udvarhasználat, földszint-kérdés... Hajrá! :-)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr751826849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ponni 2010.03.10. 10:46:14

-Szerintem ezt így nem lehet kijelenteni: "Bizonyos igényszint felett a fogatolt rendszer jobb, mint a külsőfolyosós." Mindegyiknek van előnye és hátránya, és az egyes tervezési helyzetekben mérlegelni kell, hogy melyik állja meg jobban a helyét. Ha beszélünk a téli hideg napokról, akkor beszéljünk a forró nyáriakról is. Az oldalfolyosóhoz kapcsolt homlokzat teljes értékű szellőzés és megvilágítás szempontjából. Annyi, hogy nem kell lakószobát tenni erre a homlokzatra. Ha még így is zavar a dolog, vannak alternatív megoldások: nem átlátszó üveg, hidak, lépcső...stb. A kevesebb függőleges közlekedő mag gazdaságosabb, helytakarékosabb, közösségteremtőbb, átláthatóbb

- A duplex lakások meg jók. A szülőkkel egy szinten élni egy bizonyos életkortól (14-15) kezdve szerintem már egészségtelen, főleg ha valakinek "mindent tudni akarok a gyerekeimről" típusú szülei vannak. 17-18 éves kortól elviselhetetlen.
Viszont az is általános, hogy, aki kétszintest lakást vesz, az már nem ennyire intenzív környezetben teszi azt meg. Persze biztos akadnak kivételek, pl én ismerek egyet.

KCsD 2010.03.10. 19:11:46

Azért vagyunk nehéz helyzetben, mert a belvárosba, vagy legalábbis annak közvetlen közelébe tervezünk. Itt alapvetően egy lakás drága, amit csak a gazdagabb emberek tudnak megfizetni.

A belváros újra élhetővé változása még nem érte el azt a szintet, hogy az időseknek alternatívát jelentsen a külváros nyugalmával, csendjével, a saját telek és kert lehetőségével szemben, összességében nem feltétlenül drágábban, mint egy belvárosi lakás.

A fiatalabbak körében jóval népszerűbb lehet egy belvárosi lakás, a pezsgés, kultúrális események, programok közelsége miatt. Vagyis eljutottunk a magház programhoz, ami pont ilyen alapon működik.

Felmerül még lehetőségként a szállás jellegű épület: kollégium, albérlet, szálloda

A duplex lakások működése egy család esetében addig áll fenn, amíg a gyerekeik nem lesznek fizetőképesek. Egy felmérés szerint a magyarok 82%-a 20-30éves korától már külön él a szüleitől. Tehát a többegenerációs együttélés elég valószínűtlen Magyarországon. Nemúgy mint Görögországban, ahol sok helyen annyira erős a családi kapcsolat az egymást követő generációk között, hogy a családi ház tetején továbbfuttatják az oszlopvasakat, hogy a gyerekük majdani családja egy szint ráépítéssel föléjük költözhessen.