A vázlatterv elé

2010. március 05. 18:56 - mB

Pár gondolat a hétfői tervbemutató elé – klassz lenne ha minél nagyobb mélységben, minél szerteágazóbban be tudnánk-tudnátok mutatni, hol tartotok, merre mentek. A javaslataim tehát a következőek:

  • a „kiírás” az elvárásokat a következőképpen fogalmazza meg: 1. téma; 2. helyszín; 3. koncepció. Érdemes a munkánkat tehát e három téma köré csoportosítani. Az elsőhöz nyilvánvalóan kínálkoznak az előtanulmányok, ezeket érdemes az átnézettekhez képes akár bővíteni is.
  • célozzuk meg az 1:500-as léptéket,
  • a helyszínnél a korábban beszélt vizsgálati lépéseket tegyük meg (minél kevesebb szöveg, minél több lényegretörő és jól áttekinthető rajz vagy ábra). Tehát: beépítési vonal, tájolás, feltárási lehetőségek, kedvező és kedvezőtlen oldalak, takarandó tűzfal, mittudomén.
  • koncepció - az előzővel szoros összefüggésben: még félig-meddig a helyszínhez, a vizsgálatokhoz tartozik az utcakép, metszet-séma, a környék viselkedésének feltérképezése. Legyünk jó alaposak, vizsgáljunk meg minél több felvetődő lehetőséget - legyünk léptékhelyesek, akár más épületek átvett traktusszélességeivel is!

Nem feladata a vázlattervnek semmilyen szempontból KÉSZ épületet produkálni, de vizsgáljunk meg és rögzítsünk minél több szempontot és irányt és szándékot! Azaz: feltárás, helyfoglalás, közlekedőtípusok, tájolás és kilátás, átlátások, udvarhasználat, kapcsolatok, tömegformálás… Nagy örvendést váltanak ki a majdani skicceitek halmazai, kis tömegmodellek, piktogrammok, és a vastag piros filccel megrajzolt nyilak. :-)

Örömmel fogadjuk majd még a "kedvenc épületem" típusú vagy a bármi más okból példaértékűnek vagy ellenpéldának számító gyűjtéseket, élményeket.

Jó munkát!

Szólj hozzá!
Címkék: félévmenet

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr531812192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.