Nyáry Pál utca, pályázat - frissítve!

2010. március 01. 15:49 - mB

Szintén ma került szóba a Nyáry Pál utca, azaz az oda kiírt pályázat, ami nekem elsősorban Lévai Tamás tervét jelenti - csak III. lett, első díjat nem osztottak ki, tudomásom szerint nem épül a helyén semmi.

Érdemes az alaprajzát böngészni - nagyon tiszták a lakások, ötletes a közlekedő, szép, okos ház.

De mindehhez a zsűri értékelése is segít:

 

A terv a lakásokat két tömbben: az északi oldalhoz tapadó udvari és az utcára néző, zártsorú beépítésű tömbben helyezi el. A közlekedőt a nyugati tűzfal mellé sorolt keskeny sávban oldja meg. Így az udvara a lehető legnagyobb, a legtöbb fényt és levegősséget biztosítja. Az utcai oldalon a lakásokat kétemeletenként rétegezi. Alul kisebb, felül nagyobb lakásokat létesít. A lakások alaprajza nagyvonalúságra törekszik, helyenként emiatt az elvárt szociális követelményeket nem tudja maradéktalanul teljesíteni.

A homlokzatképzés az előbb említett rétegződéshez igazodóan változó mélységű, áttörtségű felületekkel operál, melyet egy „csipkeszerű” felülettel öltöztet. Az udvaron a függőfolyosót körbefuttatja a lakások előtt is (nyilvános és privát területeket is képezve), mellyel egy meglepően homogén homlokzatot tud képezni. Az anyaghasználat korszerű és példás.

A földszint a jól elhelyezett közlekedőblokk miatt jól tagolt: az utcai oldalon nagy, üzletként hasznosítható területet, az udvarhoz csatlakozóan pedig a lakóközösség által használni tervezett uszodát és konditermet tartalmaz. A parkoló jó megközelíthetőségű és jó elrendezésű.

 
Érdemes megfigyelni, hogy az emeleti lakások előtt a lépcsőházból nyílóan egy kis "elő-terasz" van, azaz idegenek semmiképpen sem fognak a földig-ablakaim elé keveredni, a hely ugyanakkor ténylegh használható valódi teraszként, érzésem szerint gazdagítja a használatot. Nekem az icipici kilépő tűnik feleslegesnek minden homlokzat előtt: hőhíd is, kicsi is, foglalja is a helyet...
 
Látszik hogy a lépcső és a közlekedő el is választja az első és hátsó traktust, de össze is köti őket, hiszen mindkettő innen tárul fel.
 
 
Az udvar alatt kondi és medence van, a lépcsős kialakítás miatt természetes fénnyel (zöld cikkcakk = fény). A lépcsőház bejárata kicsi keskenynek tűnik, de az egész szerkesztés borzasztó elegáns.
A metszetre rá lehet kattintani a növekményhez:
 
 
 
Az udvar alatti födémet úgy ugráltatja, hogy itt egy medence, ott egy földvisszatöltés alakul ki. Az udvarra nyíló lakások kérdése nem világos, a "földszinti-lakás-probléma" kérdése (annak ellenére hogy ez már az első emelet).
 
Érdemes a lakásalaprajzokat is vizsgálgatni: ajtó alig, a (beépített) bútorozás viszont egyértelműen jelzi a helyiséghatárokat, miközben az átlátások, a térkapcsolatok miatt a térérzet a kis lakások ellenére nagyobb. Érdemes ezzel a szemüveggel megnézni néhány más pályázó ajtó- és szobahalmozó, nyikorgó-zörgő megoldását.
 

A homlokzatot érzem a legkevésbé kidolgozottnak - de lehet hogy csak nem értem.

*

A terv a maga teljességében itt nézhető meg - a teljes pályázat anyaga pedig itt.

(Amúgy volt már ez a ház itt a honlapon, a többi társával együtt is érdemes vizslatni!)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr281799963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.03.02. 21:11:52

Frissült: tettem bele színes foltokat.