A Magház program (részlet)

2010. február 22. 22:57 - mB

A MAGHÁZ Program

A Magház program belső városi telkeken végrehajtott ingatlanfejlesztési program, fiatal, egyedülálló városi diplomások és más szakemberek számára tervezett lakóegységek felépítésére.

Közösségi célok 

A budapesti belső kerületek önkormányzatai érdekeltek abban, hogy:

  • a jellemzően alacsony jövedelmű és öregedő lakossági összetételt egy magas teljesítményű fiatal lakossági csoport megjelenésével javítsák;

  • elősegítsék magas építészeti minőségű építészeti alkotások megjelenését a leromlott belső városi környezet feljavítása érdekében. (…)

Első szakasz: 4-5 különböző belvárosi helyszínen mintegy 200 lakás elhelyezése;

Második szakasz: további mintegy 300 lakóegység megépítése.

A lakások jellemzően 20-28 m2-es, 1-1 szoba + hálófülkés, felszerelt ún. stúdió-lakások. Valamennyi épület közös létesítményeket, automata mosókonyhát, tornaszobát vagy napozóteraszt és egy utcaszinten elhelyezkedő, külső vendégek által is igénybe vehető „klubot”: kisétterem-bár-élelmiszerüzlet kombinációt tartalmaz, amely az épület recepciójaként is szolgál. 

Annak érdekében, hogy a lakások a fiatalok számára is megfizethetőek legyenek, a Magház program lakásai az építészetileg lehetséges legkisebb méretben épülnek. A kis alapterületből származó hátrányokat a lakások felszereltsége, a közösségi terek és a magas építészeti minőség egyenlíti ki. Az épületeket kizárólag vezető építészek tervezik.

A fenti programot fontosnak gondolom kiindulásnak és továbbgondolásnak, de az alábbi cikkeket is érdemes elolvasni a  kudarcról, ezekből is tanulhatunk:

Egy cikk A Magházból fakadt perek címmel (egy részlet következik):

A Magház ragyogó elképzelésnek tűnt. A sajátos életstílust komplex szolgáltatásokkal biztosító társasházak terve jó üzleti fogásnak ígérkezett. A honi ingatlanpiac évtizedek óta nem tapasztalt tobzódása, és ezen belül a garzonok iránti nagy kereslet jelentős haszon reményét hordozta magában. A városi szövet felfesléseinek míves befoltozásával - a foghíjtelkek beépítésével - a városépítészek szívét is megnyerték. A Magház-tervek nem egyetlen épületről, hanem egy termékcsoportról szóltak, amelynek elemei hasonló ismérvek szerint készültek volna el város- és országszerte. A kiváló építészeti terveket minőségi kivitelezéssel kívánták párosítani, miközben az üzemeltetést - legalábbis részben - internetgondnokra bízták volna. (…)

Az indulás előtti felmérésen még a fiatalok hetven százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen vásárolna garzont a belvárosban, ám hónapok múltán már alig harmaduk mondta ugyanezt - állítja Iványi. A befektetői kör viszont semmiféle piackutatásról nem tud. Úgy vélik, a program bukásának egyik oka éppen az ingatlanpiaci helyzet hibás meghatározása volt, ami részben a megelőző felmérés hiányára vezethető vissza.

Hibásnak bizonyult a telkek kiválasztása is. A szlömösödésnek kitett kerületek foghíjbeépítéseit ugyanis csak a meghirdetettnél alacsonyabb áron lehetett volna a tervezett ütemben értékesíteni. Az olyan építészeti csemege, mint amilyen Dévényi stúdiólakásokból álló remeke, a budai oldalon lehetett volna igazán sikeres. A 240 - 420 ezer forint közötti négyzetméterár azonban borsosnak bizonyult néhány utcányira a Keleti pályaudvartól. Ráadásul Dévényi Tamás nagyvonalú megoldásokat alkalmazó, a szakma által agyondicsért háza ingatlanhasznosítási szempontból eleve ráfizetésesnek ígérkezett. A lakásokat lépcsőházak helyett függőfolyosókra felfűző terv ugyanis túlságosan nagy arányú "eladhatatlan" területtel - folyosó, közösségi terek - számolt. Ezt a pluszköltséget viszont csak egy tőkeerős cég gazdálkodhatta volna ki, amely szerény veszteséget is vállalhat a remélt presztízsnyereségért cserébe. A Magház-cégcsoport azonban korántsem volt az.

És: A Magház-modell bukása:

Sokszor fordul elő, hogy egy peches madár nekirepül a budapesti Magház gigantikus üvegfalának. Különösen akkor végzi így be sok szárnyas az evilági pályafutását, amikor (évente kétszer) a Rottenbiller utcai modern épület üvegfelületeit ipari alpinisták megtisztítják - alkalmanként nettó 300 ezer forintért - a VII. kerület porától. Mindez a lakók zsebére és agyára megy.

Akad persze más probléma is. Bár a Magház mindössze négyéves, első látásra többnek gondolnánk, amikor a lakók megkeresése nyomán terepszemlére érkezünk az épülethez. Mindjárt a legfelső szinten egy illesztési probléma miatti csúf beázás ront jelentősen az összképen. Miközben a helyzet veszélyességének megítélésével statikus szakemberek foglalkoznak, a beruházó és kivitelező a garanciális javítások miatt egymásra mutogat. A házban egy laikus is felismeri a „romlás virágait", a beázások és a rozsda letagadhatatlan nyomait.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr51782571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.