Fuji Montessori óvoda

2009. március 13. 19:08 - mB

http://www.noticiasarquitectura.info/especiales/fuji-kindergarten/0.jpg

Takaharu + Yui Tezuka
Tachikawa, Tokyo, Japán, 2006

Egy 183 méter külső és 108 méter belső kerületű hatalmas, ovális épület. Három meglévő gyertyán (két 25 és egy 15 méteres) hatol keresztül a házon. Mint egy kis falu: óvoda, 560 gyereknek.


Nagyobb térképre váltás

Minden építészeti gesztus gyermekléptékű. Egyszintes az épület, a mennyezet mindössze 2,10 magas - így különlegesen erős a kapcsolat a padlószint és a tetőterasz között.

A “foglalkoztatókat” a gyerekeknek megfelelő méretű és súlyú bútorok választják el finom gesztussal egymástól, a polcok-szekrények elemei gyakran építőkockákká válnak.

Bárhol is álljunk, a teljes udvar mindenhonnan jól belátható, a messze kiterjedő tér mindent és mindenkit befogad.

Minden ajtó teljes mértékben elhúzható, a belső és a külső tér így jó időben korlátok nélkül egyesül.

Az épületünk “sémája” egy korszak végét jelzi. A modern korunkban sokszor nélkülözött öröm és a jókedv kincsesháza ez. Az épületünk a “józan észre” próbál tanítani - olyan érték ez, ami történelmi korokon át sem változik.

Szeretnénk, ha az itteni gyerekek olyan felnőttekké nőnének fel, akik nem rekesztenek ki semmit vagy senkit. Évtizedek múlhatnak el, de ez az óvoda mindig tele lesz mosolygó, körbe-körbe rohangáló gyerekekkel.

Szeretnénk, ha olyan maradna, amilyen ma.

Takaharu + Yui Tezuka


Szólj hozzá!
Címkék: japán óvoda kert

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr564125046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.