Ifjúsági Szabadidő és Kulturális Központ, Koppenhága

2009. március 09. 10:00 - mB

Dorte Mandrup + Cebra 2008
Hellerup, Koppenhága, Dánia

Az épület Koppenhága külterületén, egy lakóövezetben fekszik. A helyszínt főleg nagy méretű századfordulós villák jellemzik.


Nagyobb térképre váltás

A telek hosszú és keskeny - az egyik oldalán a vasút határolja, a másikon egy forgalmas autóút, így a zajszigetelés is elsőrendű szemponttá vált.  A program egy vegyeshasználatú együttest irányzott elő, amiben több, magánszemélyek és közösségek által használt intézmény kap helyet. 

A környék zajszennyezettsége akkora, hogy a szabadtéri játszóudvarokat is védeni kellett. Az ezt leárnyékoló, a területet körülölelő zöld "hang-gátban", mint kertészeti elemben találta meg a helyét például a transzformátor. A területre oly jellemző szelídgesztenyefát megőrizték és a kert részévé tették. 

Az egy tető alatt helyet kapó program sokrétűségét kifejezendő a tömegformálás három párhuzamos "házat" sugall. A szomszédos villák léptékéhez igazodva a tornaterem hatalmas tömege is kisebb elemekre bomlik.

Az egyes helyiségek elnevezése a hagyományos "ház" képzetéhez kapcsolódik: előtér, étkező, muterem, nappali, terasz, kert, padlás. A színek, a fények és a különböző felületek használatával a szobák más és más habitusúakká váltak: mindegyiknek megvan a maga önálló karaktere, a technikai, akusztikai, anyaghasználati jellemzőik a sajátos funkcióikból következnek. Az épület négy "villára" bomlik.

- sport villa; - kávézó villa; - műhelyek villája; - zene villa;

Dinamikus interakció működik az egyes "villák" között, a sport és szabadidő-funkciók egymásba hatnak, úgy fizikailag mint szellemileg. A külső és belső terek egybeolvadása ugyanezzel függ össze és a használók számára nagyon fontos tulajdonság. A földszinti helyiségek mindegyike közvetlen udvarkapcsolattal bír.

Az alapvető cél egy felszabadult kikapcsolódásra alkalmas hely megteremtése volt, ami inkább idézi fel a gyerekekben Harisnyás Pippi "Villakulla villáját", semmint egy újabb, tizenkettő-egytucat intézményt.

 zz

 


Nagyobb térképre váltás

2009-03-09 01:51

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr704216038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.