Delta menedékház - és a ‘Guruló kabinok’

2008. február 10. 17:08 - mB

unknown-10.jpg

Delta menedékház

Tom Kundig saját maga számára, hétvégi házként tervezte a Delta menedékházat Washington államban.

unknown-12.jpg

A faburkolatú pavilont fémváz tartja, egy erdős völgy árvízveszélyes részén áll.
A hatalmas fatáblák kézierővel nyithatóak és zárhatóak.

unknown-11.jpg

unknown-1.jpg

A hétvégi ház három szintes, a nappali és a konyha a legfelső szinten vannak.


Guruló kabinok:

A Guruló kabinok (Rolling Huts) kerekeken guruló, minimális felszereltségű hegyi konténerek.

A tulajdonos-építésznek arra az igényére reflektálnak, hogy helyet biztosítsanak az idelátogató barátoknak és családtagoknak. A kis konténerek egy kempingnél többet nyújtanak, bár kialakításukban így is meglehetősen egyszerűek.

A réten álló kabinok mindegyike a hegyre néz, a lakó tekintete így a szobából a természet felé irányul. Mikor világossá vált, hogy a helyi építési osztály a területre nem ad ki építési engedélyt, az építész hirtelen ötlettől indíttatva kerekeket szerelt az építményekre amik így gyakorlatilag lakókocsikká váltak.

A Guruló kabinok az OSKA Architects két másik munkájával együtt 2007 novemberében megkapta az AIA Seattle Awards építészeti díjat.

Részlet a zsűri értékeléséből:

Intelligencia, a típus játékos megközelítése, és a helyi bevett gyakorlat megkérdőjelezése jellemzi a tervet. Míg a regionális tervek többsége megfeleléssel és eleganciával reflektál a környezetre, addig ezek a kabinok nyersek, élesek, nem rettennek vissza a természet kihívásaitól. Ezzel együtt a mindenkori használó nem vonhatja ki magát az épületek és a táj kölcsönhatása alól, amit az acél kerekek és az elhelyezkedés tervezett esetlegessége jelenít meg. Ezek az egyszerű szerkezetek a környezetünkhöz való viszonyunk spirituális kérdéseit feszegetik.


Forrás:
- Delta shelter (Dezeen)
- Rolling Huts (Dezeen)
- OSKA Architects - az építészek honlapja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr324124271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.