Lisszabon, irányítótorony

2006. november 17. 12:58 - mB

Gonçalo Sousa Byrne 2001
Lisszabon, Portugália,

“Fekete Tengerpart” - így nevezték az angolok Európa nyugati csücskét, mielőtt a portugálok a 18. század közepén megépítették az első világítótornyokat. Manapság a hajósok egészen más tájat látnak arrafelé: Portugália ma egy rendkívül modern parti irányítóközpontot üzemeltet, amely Európában a maga nemében egyedülálló.


View Larger Map - A világítótorony egy mesterséges félszigetre települt

Az “aktív” világítótorony ötletét először egy tervpályázaton fogalmazták meg. A nyertes terv, amelyet Gonçalo Sousa Byrne portugál építész nyújtott be, hamarosan meg is valósult. Az enyhén a víz fölé kinyúló irányítótorony impresszív és esztétikus, fényes-vörös rézlemez burkolatával kiemelkedik Lisszabon sziluettjéből.


View Larger Map

Az Európai Unió pénzalapjából finanszírozott nemzeti parti irányítóközpont első épülete nyitva áll a látogatók előtt. A Centro Cultural de Bélem lenyűgöző épülete közelében található, amely Lisszabon kulturális látképét erőteljesen meghatározza. A 38 méter magas épület egy mesterséges félszigeten emelkedik, kihajolva a Rio Tejo fölé. Az épület felső részén a homlokzat zártsága fellazul, ami az épület szigorú tömörségét enyhíti.

közelítés - az enyhe dőlés tárgyszerűvé, szoborszerűvé teszi a tömeget

A világos színű kövekből készült emeletnyi alapozás mintegy “lehorgonyozza” az épületet a talajba. A főbejáratot emeletmagas fal jelöli ki. Az új épület törzsét rézlemez burkolat fedi, horizontális kettős korcolással. Fényes felülete mára már oxidálódni kezdett, a nemes védőréteg a réz felületét stabilizálja, védi a környezeti hatások ellen, és ez adja az anyag összetéveszthetetlen varázsát és rendkívüli tartósságát. Függőleges vagy védett felületeken az oxidréteg mattos fényű antracit-barna színárnyalatot kap, ferde felületeken a védőréteg tovább változtatja színét, a világoszöld csillogás fokozatosan a réz patinazöldjére vált, létrehozva így a színek folyton változó játékát a kikötői irányítótorony függőleges és ferde homlokzati felületein.

lábazat - törzs - fejezet

Az épület háromemeletnyi csúcsának külső felülete csupa üvegből készült homlokzat, rézlamellák mögé bújtatva. Az épület belseje egy kilencemeletnyi magas csarnok, amelyből az azt körülvevő helyiségek nyílnak. Az irodákon kívül megtalálható itt két szimulátor és számos előadóterem az alkalmazottak továbbképzésére. A klasszikus, csupán a tájékozódást szolgáló világítótornyokkal szemben az “aktív” világítótornyok új generációja a hajóforgalom irányításának és ellenőrzésének valamennyi funkcióját betölti.

világos gesztus jelöli ki a bejáratot

Tower by night

A parti irányítótorony 2001. július 16-án történt felavatásával a 2001-es Európa Kulturális Fővárosa, Lisszabon újabb nagyszerű építészeti alkotást ünnepelhetett, az egykori nagy portugál hajózás és felfedezés hagyományaira emlékeztetve.

réz

By Night 02


Név:
Centro de Coordenacáo e Controlo de Tráfego Maritimo e Seguranca, Lisbon
Alapterület: 13 m x 19 m
Emeletek száma: 9
Magasság: 38 méter
Átadás 2001. július 16.

Gonçalo Sousa Byrnes építészeti terveit rendkívüli minőség jellemzi. Legfontosabb munkái közé tartozik az Arraiolos bankfiók (1998), a lagos-i dokkok újratervezése (1991) és a Coimbra-i Műszaki Egyetem elektrotechnikai tanszékének épülete (1992). Gonçalo Sousa Byrne nemzetközileg is elismert, tervpályázatokon elért számos sikerének, valamint vendégprofesszori látogatásainak és kiállításokon való részvételének köszönhetően.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr254134488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.