Villa VPRO, Hilversum, MVRDV, 1993-97 (Hertzberger)

2016. április 17. 08:43 - mB

vpro_5512129471_a8d819fda8_b.jpg

Következzen egy épület, ami igazi áttörést jelent irodaépület-fronton – ebben a magát valamiféle elképzelt gazdaságosság és reprezentáció pozíciójába elsáncoló, anyaghasználati és szerkezeti tökélyre törekvő, de térhasználatában a legkedvezőbb nettó és bruttó alapterületarány paradigmáján túllépni nem képes műfajban.

Tovább
Szólj hozzá!

Elhunyt Zaha Hadid

2016. március 31. 17:29 - mB

_89022061_hadid_marymccartney.jpg65 éves korában elhunyt a világhírű iraki-brit építésznő, a Brit Királyi Építészeti Intézet aranyérmének első női kitüntetettje.

Zaha Hadid 1950-ben született Bagdadban. Az egyetem elvégzése után korábbi tanárainál, a Rem Koolhaas és Elia Zenghelis vezette OMA-nál kezdett dolgozni. Önálló irodáját 1979-ben nyitotta meg.

Zaha Hadid korábban megkapta a Pritzker-díjat, a Francia Köztársaság Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres-t, a Japán Praemium Imperiale díjat, két alkalommal a RIBA Stirling Díját, sőt II. Erzsébet Királynő a lovagi rangnak megfelelő "Dame Commander of the Order of the British Empire" címet is adományozott az építésznőnek (a Tervlap összefoglalója).

Szólj hozzá!
Címkék: gyász zaha hadid

Tele van energiával ez az ország

2016. február 07. 10:54 - mB

A Prezi oktat: "Két ovival indított, de jövőre már iskolákat és teljes hálózatot akar létrehozni Magyarországon egy baráti társaság, köztük a Prezi-alapító Halácsy Péter és a Libri Kiadó társtulajdonosa, Halmos Ádám. Akinek nincs pénze, nem fizet, a cél, hogy felnőjön egy boldog, sokoldalú, jól tanuló generáció." - lásd még:

1 komment
Címkék: iskola óvoda

Berlin 2016 - kurzus tavasszal, csütörtökönként!

2016. február 03. 20:14 - mB

berlin_plak.jpgBERLIN ÁTVÁLTOZÁSAI - Építészet, város, kultúra - információ és anyagok: http://filozofia.bme.hu/targyak/berlin
Kerékgyártó Béla (Filozófia és Tudománytörténet Tanszék) órája, 2016 tavasz

A kurzus Európa egyik legizgalmasabb, s hozzánk sok tekintetben közelálló városát vizsgálja. Az építészeti, és a városépítészeti fejlődést a társadalmi és kulturális folyamatokkal együtt tárgyaljuk. Főbb címszavak: A rombolva megújuló város;  A városi tér alakulása: Potsdamer Platz. Diktatúrák és a demokrácia építészete. A Reichstag sorsfordulói; A fal és következményei; Újjáépítés 1989 után: A kortárs Berlin: szociális város, városrehabilitáció, közösségi projektek, ideiglenes használat… Meghívott vendégek, viták.

Szólj hozzá!

A családi házak kora lejárt (Urbanista)

2016. január 15. 18:13 - mB

csaladi.jpg

Magyarországon egészségtelenül el van tolódva a lakásállomány az egy- vagy kétlakásos lakóépületek, magyarul a családi házak irányába. A világ szerencsésebb fejlődésű felén  a családi ház a gazdagok kiváltsága, nálunk sokan élnek olyanok is ezekben, akik nem engedhetnék meg ezt maguknak – fogalmaz Varga Illés Levente, aki a témáról bővebben is írt korábban. A családi háznak ugyanis nemcsak a fenntartása drága – jóval magasabbak a rezsiköltségei, mint egy társasházi lakásnak –, hanem az önkormányzatoknak és az államnak is hatalmas pluszterhet jelent.

Tovább
7 komment

Alejandro Aravena: Pritzker díj, 2016

2016. január 14. 00:04 - mB

ad_pritzkerprize_postimage.jpg

Alejandro Aravena nyerte el a 2016-o Pritzker díjat. A zsűri méltatta városi környezet és a lakásviszonyok javítására tett erőfeszítéseit, aminek során a chilei építész "művészi érzékenységgel volt képes a napi építészeti gyakorlat fölé emelkedni, miközben válaszokat talált napjaink társadalmi és gazdasági kihívásaira." Aravena a Pritzker-díjasok sorában a 41., ugyanakkor ő az első chilei díjazott.

Tovább
1 komment