Tom Emerson: Cowan Court (Churchill College, Cambridge)

2017. január 30. 21:00 - mB


Előadás a BME-n, a Képkocka felvétele, 2016 ősz

01_churchill-jd-6a.jpg2016-10-21 13:45 (113)

A 68 szobás Cowan Court az első új kollégiumépület a Sir Winston Churchill emlékére alapított college hatvanas évekbeli megépülése óta. A Churchill College a háború utáni radikális egyetemfejlesztéseinek - és általában a brit építészetnek - úttörő példája volt.

churchill_siteplanpr_1ad7e0.jpg

Fél évszázaddal később a Cowan Court az eredeti college tájképi brutalizmusát a 21. század felé irányítja. A fenntarthatóság, akadálymentesség, a tájhoz való kapcsolat, a közös és privát térhasználatokhoz való újszerű viszony az eredeti college fazsaluzatos beton és téglaudvarok nyers érzékenységű világát egy innovatív, kortárs, alacsony-energiafelhasználású faépületté alakítja. A hagyományosan a szobák függőleges kapcsolódását biztosító lépcső itt a kerengő részévé válik, a közlekedés és a közösségi terek így az épület közepén levő erdő-táj-udvar köré szerveződnek. Az akadálymentes szobákat ez a kerengő fűzi fel, az ablakok a Churchill krikettpályáiról és lankáiról adnak keretezett látványokat.

6a-_-churchill-college-_-cambridge-10-1200x1186.jpg

Három szint, négyzetes udvar, a meglévő udvarokkal azonos méret: a Cowan Court az eredeti épületek sok tulajdonságát viszi tovább. A kezeletlen újrahasznosított tölgy egyszerre visszhangozza az eredeti épületek betonfelületeinek fazsaluzatát ás a téglájának színét. A kerengőnek új, világos tölgyfa ad finom keretet. Az eredeti kollégiumi szobákra annyira jellemző ablakmélyedések itt mély ülőfülkékként idéződnek meg az energiatudatos új épület vastag, hőszigetelt falaiban. A diákok találkozási és tanulási helyét is jelentő udvaron nyáron sűrű nyírfaerdő ad árnyékot, ami ősszel narancsosba fordul, télen pedig megnyílik az ég felé.

3053939_6a-drawings-for-web.jpg

churchill_4.jpg

A Cowan Court anyagválasztása egy nagyratörő környezeti stratégia része; passzív szellőztetés, háromszoros üvegezés és szuper-hőszigetelés csökkentette az építéskori és a használat közbeni energiafelhasználást. A napenergia-használat és az esővízgyűjtés tovább csökkenti az energiaigényeket.

churchill_9.jpg

A 6a nemzetközi pályázaton nyerte el az első új udvar tervezésének jogát 2008-ban, a korábbi épületeket Sheppard Robson tervezte a háború utáni időszak egyik legfontosabb tervpályázatát követően. Ma, a védett college az angol brutalizmus egyik legkiválóbb példája. A Cowan Court az eredeti szituációra kortárs faszerkezettel válaszol. A három túlnyúló szint, a konzolos faszerkezet a meglevő udvarok homlokzatokat átfogó betongyűrűit idézik fel. Minden homlokzat íves mint a klasszikus oszlopok entázisa, a kollégiumi szobák homlokzatokon végigfutó, a sarkokon játékos rendetlenségű négyzetes ablakaival.

churchill_2.jpg

A fotók a 6a honlapjáról származnak:

churchill_13.jpg

churchill_8.jpg

churchill_16.jpg

churchill_3.jpg

churchill_1.jpg

churchill_14.jpg

churchill_12.jpg

churchill_7.jpg

esővízelvezetés:

churchill_6.jpg

churchill_5.jpg

churchill_11.jpg

churchill_10.jpg

churchill_15.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr2911823273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.