Aravena: Renca lakóegyüttes - Santiago, Chile, 2008

2016. június 08. 00:31 - mB

renca_003_re1_07_b.jpg

  • tervező: Alejandro Aravena (Elemental);
  • az építés éve: 2008
  • terület: 28.773 m²
  • a lakások: kezdeti alapterület: 28m² - bővítéssel: 68m²
  • közösségi épület: 370m²
  • forrás: american-architects.com; (lásd még az Elemental honlapján)

A megbízás szerint 170 családnak kellett lakásokat biztosítanunk egy egykori agyagbánya kéthektáros területén, amit később illegálisan építési törmelékkel töltöttek fel. Hogy az építkezés elindulhasson, 2,5 méterig talajcserére volt szükség, ami nagyban megnövelte a telekárakat. A családok a helyszín közelében fészkelték be magukat illegálisan, a telkeket a segélyeikből vették meg. További nehézséget jelentett hogy az előírások miatt bizonyos mennyiségű területet át kellett engedni a szomszédos területrész tulajdonosának. Paradox módon ez megkönnyítette a dolgunkat, hisz minél több területet engedtünk át, annál kevesebb helyen volt szükség talajcserére, mindez viszont nagyobb sűrűségű beépítést eredményezett, ami függőlegesen növekedő házakhoz vezetett.

renca_tema_7_15.jpg

A terv lényege egy két szint magas szerkezeti fal, ami egyszerre tűzfal, elválasztófal, szigetelés, egyben a lakás bonyolultabb részeit tartalmazza: fürdőt, a konyhát, a lépcsőt és a csövezést. Minden „program fal” három méterre van a következőtől, a bővítések így közéjük kerülhetnek. A Santiagói időjárásra való tekintettel azt találtuk ki, hogy a köztes területet szálcement lapokkal becsomagoljuk és lefedjük, így megkönnyítve a későbbi bővítést. Az épületben így tehát egy többszintes légtér alakult ki, amibe a családok vízszintes osztásokat helyezhetnek.

renca_003_re1_02_b_b.jpg

Az urbanisztikai léptékű döntésünk az volt, hogy egy együttest az azt lakó (8 és 20 közötti) családok egyetlen bejáraton keresztül érhetik el, hogy ellenőrizhetővé váljanak a közösségi terek. A típus kompaktsága lehetővé tette, hogy a teljes együttes a déli oldalra kerüljön, így felszabadult egy földsáv északon ahol az eltávolított szemét elhelyezhető volt. Így nem csak az anyag elszállításán spóroltunk, de el is takartuk a területet amin a családok korábban nem emberhez méltó módon éltek.

renca_003_re1_16_b.jpg

renca_4628595886_3483bd20e2_o.jpg

renca_4628609820_017f1695c8_o.jpg

A (még) steril csomagolással, újonnan:

renca_003_re1_03_b.jpg

renca_003_re1_06_b.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr948788962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.